Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Sadan suurimman pörssiyhtiön arvo nousi 21 000 miljardiin dollariin – Microsoft ohitti Applen

Microsoft on ohittanut Applen maailman arvokkaimpana yhtiönä. Seuraavina ovat Amazon ja Googlen emoyhtiö Alphabet. LEHTIKUVA/AFP

Maailman sadan suurimman pörssiyhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo oli maaliskuun lopussa 21 000 miljardia dollaria (19 000 miljardia euroa), kertoo konsulttiyhtiö PwC . Kasvua vuoden takaisesta kertyi viisi prosenttia.

Kasvu on hillitympää kuin vuosi sitten, jolloin suurimpien pörssiyhtiöiden markkina-arvo kohosi 15 prosenttia.

Microsoft on ohittanut Applen maailman arvokkaimpana yhtiönä. Seuraavina ovat Amazon, Googlen emoyhtiö Alphabet ja sijoittajaguru Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway . Microsoftin arvo oli maaliskuun lopussa 905 miljardia dollaria ja Applen 896 miljardia dollaria.

Teknologiasektorilla on edelleen suurin osuus Global Top 100:n markkina-arvosta. Toisena on finanssisektori ja kolmantena terveydenhuoltoala. Terveydenhuoltoalan sekä kuluttajapalvelu- ja tietoliikennesektoreiden kasvu päihitti epävakaisuudesta kärsineen teknologiasektorin. Finanssiala suoriutui heikoimmin ja sen markkina-arvo aleni 3 prosenttia.

Ensimmäinen perinteistä teollisuutta edustava yritys, yhdysvaltalainen öljy-yhtiö Exxon Mobil löytyy sijalta kymmenen.

Yli puolet Yhdysvalloista

Sadasta arvokkaimmasta yrityksestä 54 sijaitsee Yhdysvalloissa. Kiina on seuraavaksi tärkein arvokkaimpien suuryritysten kotipaikka.

Euroopassa geopoliittiset haasteet ja brexitin aiheuttama epävarmuus ovat vaikuttaneet yhtiöiden sijoituksiin arvokkaimpien yhtiöiden listalla. Kolme yhtiötä on pullahtanut ulos, ja eurooppalaisten Top 100 -yritysten markkina-arvosta on kaikonnut viisi prosenttia.

Eurooppalaisista pörssiyhtiöistä korkeimmalla on sijalta 13 löytyvä sveitsiläinen Nestle , jonka markkina-arvo on 292 miljardia dollaria. Pohjoismaisista yhtiöistä korkeimmalla on tanskalainen lääkeyhtiö Novo Nordisk 128 miljardilla dollarilla. Novo Nordisk on sijalla 65.

– Vaikka Yhdysvallat dominoi edelleen Global Top 100 -listaa, uskomme Kiinan, Intian ja muiden kehittyvien markkinoiden osuuden tulevan kasvamaan. Tätä näkökantaa tukevat listalle tänä vuonna päässeet uudet tulokkaat Intiasta ja Saudi-Arabiasta, kertoo PwC:n partneri Kimmo Vilske.

Suomen arvokkaimmat tiiviissä nipussa

Suomen arvokkaimmaksi yritykseksi on noussut tässä kuussa Kone , joka on sivuuttanut Nokian ja Nordean . Nokia on pudonnut niukasti toiseksi ja Nordea neljänneksi. Väliin on kiilannut Neste .

Vilskeen mukaan viisi arvokkainta suomalaisyritystä on melko tiiviissä nipussa. Koneen markkina-arvo on 27,2 miljardia euroa. Viidentenä olevan Sammon markkina-arvo on 21,0 miljardia euroa.

Suomessa arvokkaimpien yritysten listalla on kansainvälisesti vertaillen enemmän teollisuusyhtiöitä kuin teknologiayhtiöitä. Koneen ja Nesteen lisäksi listalla ovat Fortum, UPM, Stora Enso ja Wärtsilä .

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi