Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Uponorilla meni hyvin Pohjois-Amerikassa ja heikosti Euroopassa – "Harmittaa suuresti, että kysyntää olisi ollut, mutta sitä ei voitu täyttää"

Nastolan Uponor Infran toiminta on hiljalleen saatu kannattavaksi, mutta nyt sitä kehitetään suunnittelupainotteiseksi.

Ulkomailta tuodaan Suomeen metallikansia. Uponor Infran Muoviset kaivonkannet ovat Nastolan tuotantoa. Kuva: Katja Luoma

Uponor julkisti toisen neljänneksensä tuloksen. Yhtiön liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 25,3 miljoonaa euroa.

Viime vuonna samaan aikaan se oli 28,0 miljoonaa euroa, mutta tuolloin voittoa kasvattivat Uponor Infran Pohjois-Amerikan liiketoiminnan ja Zent-Frengerin toimintojen myyminen vuoden 2018 syksyllä. Jos myyntejä ei oteta lukuun, liikevoitto kasvoi 12,4 prosenttia viime vuoden vertailukaudesta.

– Yksi kuukausi oli vaatimaton, ja se pilasi tunnelmaa koko kvartaalista. Nyt ei hymyilytä yhtä paljon kuin aurinko antaisi aihetta, mutta ei tässä otsa rypyssäkään ole syytä olla, sanoo toimitusjohtaja Jyri Luomakoski.

Yhtiön Euroopan Talotekniikan liikevoitto laski yli neljänneksellä. Toisella neljänneksellä kärsittiin tuotannon ongelmista.

Luomakosken mukaan uuden S-Press PLUS -liittimen tuotannon käynnistäminen rasitti kannattavuutta yhdessä Virsbon tehtaalla Ruotsissa toukokuussa sattuneen sähkökatkon kanssa.

Luomakoski uskoo, että tuotanto saadaan vakautettua kolmannen neljänneksen aikana, mutta Virsbossa korjaavien toimenpiteiden vaikutukset näkyvät hitaammin.

– Harmittaa suuresti, että kysyntää olisi ollut, mutta sitä ei voitu täyttää, Luomakoski sanoo.

Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi sen sijaan erityisesti Pohjois-Amerikan Talotekniikassa johtuen osin Hutchhinsonin tuotantolaitoksen käynnistämiskuluista vertailukaudella.

Nastolan putkituotantoa tarvitaan jatkossakin

Myös Lahden Nastolassa sijaitsevan Uponor Infran liikevoitto kasvoi vertailukelpoisesti hieman. Nastolan toimipiste on yhtiön suurin kotimainen toimipaikka, jossa työskentelee kaikkiaan 278 henkilöä. Uponor Infra syntyi vuonna 2013 Uponorin ja KWH Pipen yhdistettyä liiketoimintansa.

– Yhdistymiseen käytetty aika antoi varmasti kilpailijoille aikaa hurmata asiakkaita. Nyt liiketoiminta on saatu kannattavaksi, vaikkei se tule koskaan olemaan yhtä suuri toimiala kuin talotekniikka, Luomakoski sanoo.

Uponor Infra jatkaa positiivisesta kehityksestään huolimatta kannattavuusohjelmaansa ja siirtää painopistettään tuotannosta suunnitteluun.

–  Se tarkoittaa, ettemme myy vain rekkalasteittain putkia vaan myös suunnittelua, Luomakoski kertoo.

Osana kannattavuustoimia Uponor Infra myi tšekkiläisen tytäryhtiönsä huhtikuussa.

Luomakosken mukaan jalostusasteen nostaminen ei vaikuta Nastolan putkituotantoon, jota tarvitaan jatkossakin. Ala ei kuitenkaan ole kasvava, sillä kunnat uusivat verkostojaan varovaisesti. Luomakosken mukaan strategiamuutos ei ollut syynä myöskään kevään yt-neuvotteluihin, joissa irtisanottiin 17 henkilöä.

Uponorin liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 292,6 miljoonaa euroa. Viime vuonna samaan aikaan myynti oli 324,9 miljoonaa euroa. Valuuttakurssien positiivinen nettovaikutus oli 4,5 miljoonaa euroa. Vertailukauden liikevaihto ilman myytyjä toiminoja olisi ollut 291,7 miljoonaa euroa.

Euroopan Talotekniikassa liikevaihto väheni Ruotsissa ja Suomessa, kasvoi Alankomaissa ja oli ennallaan Saksassa. Osa laskusta selittyy Aasian-toimintojen lopettamisella. Uponor Infran liikevaihto laski Ruotsissa ja Puolassa. Pohjois-Amerikassa vertailukelpoinen myynti parani.

Osakekohtainen tulos oli 0,18 euroa, kun viime vuonna samaan aikaan omistaja sai 0,19 euroa osakkeelta.

Uponor ohjeisti aiemmin tänä vuonna, että yhtiön liikevaihto saavuttaa viime vuoden tason ja vertailukelpoinen liikevoitto paranee ilman valuuttakurssien vaikutusta ja ilman myytyjä toimintoja.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi