Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Nordean liikevoitosta hupeni kolmannes – pörssissä kylmää kyytiä

Konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan tulokset eivät ole vielä tyydyttävällä tasolla, joten Nordealta tarvitaan vielä lisää toimenpiteitä niiden parantamiseksi. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Finanssikonserni Nordean liikevoitto heikkeni huhti-kesäkuussa kolmanneksella verrattuna viime vuoden samaan jaksoon. Liikevoittoa kertyi 900 miljoonaa euroa, kun viime vuoden samalla jaksolla konserni ylsi 1 365 miljoonaan euroon.

Tulos sai nihkeän vastaanoton pörssissä. Nordean kurssi päätyi 6,51 prosentin laskuun Helsingin pörssissä. Kauppaa käytiin pörssin sulkeutuessa 6,22 euron vaiheilla, mikä on tämän vuoden alin kurssitaso.

Konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan tulokset eivät ole vielä tyydyttävällä tasolla, joten Nordealta tarvitaan vielä lisää toimenpiteitä niiden parantamiseksi. Nordea tulee von Koskullin mukaan käymään läpi taloudelliset tavoitteensa sekä pääomaa ja osingonjakoa koskevat periaatteet. Uudet linjaukset on määrä esitellä seuraavan osavuosikatsauksen jälkeen. Tiedotustilaisuudessa hän ei ryhtynyt ennakoimaan, minkälaisia muutoksia voisi olla tulossa.

Nordean antelias osingonjakopolitiikka on merkinnyt, että osake on tuottanut omistajilleen hyvin, vaikka osakkeen kurssi on viipottanut parin viime vuoden aikana selvästi alaspäin. Eilinen päätöskurssi oli 6,62 euroa. Osinkoa maksettiin tänä keväänä 69 senttiä, ja sitä on kasvatettu joka vuosi vuodesta 2012 lähtien.

Osingonjaon odotettavissa oleva kutistuminen vaikuttaa tuntuvasti myös finanssikonserni Sammon tulokseen, sillä Sampo omistaa Nordeasta reilut 21 prosenttia.

EKP ei havainnut pääomavajetta

Tulospäivänään Nordea sai myös arvion Euroopan keskuspankilta. EKP tutki Nordean tilanteen, koska konsernin päätoimipaikka siirtyi Ruotsista Suomeen. Muuton myötä Nordea siirtyi euroalueelle ja siten EKP:n suoraan valvontaan.

EKP:n arvion mukaan Nordealla ei ole pääomavajetta. Pääoma ei alittanut raja-arvoja stressitestissä eikä saamisten laadun arvioinnissa.

Keskuspankin mukaan Nordean odotetaan kuitenkin tekevän parannuksia joihinkin menettelytapoihin, tietojärjestelmiin ja prosesseihin, joissa saamisten laadun arviointi paljasti heikkouksia.

"Näkyvissä rohkaisevia merkkejä"

Von Koskull on jäämässä eläkkeelle ensi vuoden loppuun mennessä. Uuden konsernijohtajan haku on käynnissä.

Tulostiedotustilaisuudessa von Koskull sanoi luottavansa, että Nordea pystyy toteuttamaan tavoitteensa kustannusten leikkaamisessa. Kuluja Nordea kursii pienemmiksi muun muassa robotiikan ja digitalisaation kehittämisellä sekä yksinkertaistamalla palvelutarjontaansa. Kaikissa Pohjoismaissa yhä suurempi osa tapaamisista asiakkaiden kanssa tehdään tätä nykyä verkon kautta.

– Näkyvissä on rohkaisevia merkkejä siitä, että pankki on saamassa takaisin menetettyjä markkinaosuuksia ja kuluja saadaan karsittua, konsernijohtaja ennakoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi