Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lentoyhtiö voi joutua maksamaan toisen yhtiön myöhästymisen

EU-tuomioistuin perustelee päätöstään sillä, että samalla varauksella ostetut lennot muodostavat kokonaisuuden. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Euroopan unionin tuomioistuin on päättänyt, että tshekkiläinen lentoyhtiö joutuu maksamaan korvauksia matkustajille EU:n ulkopuolisen lentoyhtiön operoiman jatkolennon myöhästymisestä. Viime viikon perjantaina annettu päätös on ensimmäinen laatuaan.

Käsittelyssä olleessa tapauksessa yhdentoista tshekkiläisen matkustajan seurue oli varannut lennot Prahasta Abu Dhabin kautta Bangkokiin. Ensimmäinen lento oli tshekkiläisyhtiö Czech Airlinesin (C eske aerolinie ) liikennöimä, ja se saapui ajallaan Abu Dhabiin. Kuitenkin Arabiemiraateissa kotipaikkaansa pitävän Etihad Airwaysin jatkolento myöhästyi yli kahdeksan tuntia.

Matkustajat olivat hakeneet korvausta myöhästymisestä tshekkiläisyhtiöltä, joka ei mielestään ollut korvausvelvollinen toisen yhtiön tekemästä virheestä. Kiistaa ratkonut tshekkiläinen tuomioistuin pyysi EU-tuomioistuimelta linjausta asiassa.

Samanaikaisesti varatut lennot muodostavat kokonaisuuden

EU-tuomioistuin perustelee päätöstään sillä, että samalla varauksella ostetut lennot muodostavat kokonaisuuden. Jos matkan ensimmäinen lento lähtee EU:n alueelta, matkustajilla on oikeus EU:n vahvistamiin korvauksiin koko matkan osalta.

EU:n säädösten mukaan matkustajalla on oikeus korvaukseen, jos lento myöhästyy vähintään kolme tuntia. Myöhästyneen lennon pituudesta riippuen korvaus voi enimmillään olla 600 euroa per lento.

Päätöksessä mainitaan, että ensimmäisen lennon operoineen, ajoissa olleen lentoyhtiön on kuitenkin mahdollista hakea korvausta myöhästyneeltä jatkolentoyhtiöltä. Tällöin sovelletaan niin sanottua codeshare- eli yhteistunnusjärjestelyä.

STT ei tavoittanut kilpailu- ja kuluttajaviranomaista kommentoimaan päätöstä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi