Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kaupparekisteriin merkitty lähes 1300 uutta yritystä vähemmän kuin vuosi sitten – Päijät-Hämeessä uusien yritysten määrä laski 143:lla

Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ylläpitämään kaupparekisteriin on merkitty tämän vuoden aikana 17 464 uutta yritystä, selviää PRH:n tiedotteesta. Määrä on 1 283 yritystä vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Päijät-Hämeessä merkittiin yhteensä 478 uutta yritystä. Määrä on 143 yritystä vähemmän viime vuoden 621 yritykseen verrattuna. Kokonaisuudessaan kaupparekisterissä on vähän yli 600 000 yritystä.

Patentti- ja rekisterihallituksen johtavan lakimiehen Jouko Koiton mukaan kehityssuuntaan suoraan vaikuttavia syitä on vaikea sanoa, mutta osasyitä on useita.

– En kokonaan hävitä sitä ajatusta, että suhdannehuippu on ohitettu viime vuoden aikana. Kyllä se näkyy aina hieman ainakin yksityisten elinkeinonharjoittajien osalta niin, että perustaminen on hiipunut aikaisempina vuosina suhdannehuipun ohittamisen jälkeen.

Heinäkuussa voimaan astui osakeyhtiölain muutos

Toinen syy pienentyneisiin lukuihin saattaa johtua heinäkuun alussa voimaan astuneesta osakeyhtiölain muutoksesta. Osakeyhtiöiden osakepääoman vähimmäisvaatimus 2 500 eurosta poistettiin, eli heinäkuun alusta alkaen osakeyhtiön on voinut perustaa niin, että osakepääomana on nolla euroa.

– Tämä on saattanut vaikuttaa alkuvuoteen siltä osin, että uusien osakeyhtiöiden perustamista on lykätty heinäkuuhun. Se jää sitten nähtäväksi, kun katsomme tämän loppuvuoden osalta, paljonko uusia yrityksiä on perustettu, Koitto sanoo.

Jos maaseutu harvenee ja harvaan asutun maakunnan väkimäärä vähenee entisestään, on luonnollista, että yritystoimintakin pikku hiljaa vähenee. Jouko Koitto

Suosituin yritysmuoto Suomessa on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Monissa maakunnissa yritysten vähenemiseen voivat vaikuttaa muutkin seikat, kuten väestökato.

– Jos maaseutu harvenee ja harvaan asutun maakunnan väkimäärä vähenee entisestään, on luonnollista, että yritystoimintakin pikku hiljaa vähenee. Ainakaan se ei samalla tavalla lisäänny kuin muissa maakunnissa, joissa saattaa olla jopa väestökasvua, tai sitten hyvin vähän väestöllisiä muutoksia.

Kaikista Päijät-Hämeen kunnista ainoastaan Lahti kasvatti väkilukuaan viime vuonna. Tilastokeskuksen tietojen mukaan lahtelaisia oli noin 120 000 joulukuun lopussa. Kaupungin väkimäärä kasvoi 429 henkilöllä vuoden aikana.

Oskari Valtonen
oskari.valtonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi