Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahdessa pääkonttoria pitävä Lunawood laittoi pökköä pesään isolla investoinnilla – tavoitteena kaksinkertaistaa liikevaihto vuoteen 2023 mennessä

Lämpöpuun tuotantoon keskittynyt ja Lahdessa pääkonttoriaan pitävä Lunawood osti Stora Enson Joensuussa sijaitsevan Uimaharjun tehtaan lämpöpuuliiketoiminnan itselleen. Yritykset julkaisivat kaupan torstaina. Kauppasummaa ei julkistettu.

Lunawoodin toimitusjohtaja Arto Halonen esittelemässä pääkonttorin lämpöpuusta tehtyä seinää vuonna 2017. Kuva: Kalle Puttonen

Lämpöpuun tuotantoon keskittynyt ja Lahdessa pääkonttoriaan pitävä Lunawood osti Stora Enson Joensuussa sijaitsevan Uimaharjun tehtaan lämpöpuuliiketoiminnan itselleen. Yritykset julkaisivat kaupan torstaina. Kauppasummaa ei julkistettu.

Kaupalla Lunawood haluaa pönkittää asemaansa lämpökäsiteltyjen puutuotteiden markkinajohtajana. Lunawood valmistaa lämpöpuusta muun muassa ulkoverhouksiin ja julkisivuihin tarkoitettuja tuotteita.

Stora Enso on jatkossa Lunawoodin raaka-ainetoimittaja ja tärkeä kumppani yrityksen tavoitellessa liikevaihdon kaksinkertaistamista vuoteen 2023 mennessä. Lunawoodin viime vuoden liikevaihto oli 45 miljoonaa euroa ja tänä vuonna yritys puhkaissee 50 miljoonan euron rajan.

Se tarkoittaa noin 15 prosentin vuosittaista kasvua. Tahti on melkoinen ja sitä halutaan pitää yllä yritysostoilla ja investoinneilla.

– Tarkoituksemme on, että vuonna 2023 liikevaihtomme olisi 90 miljoonaa euroa. Raaka-ainesopimus tukee tätä strategiaa loistavasti, sillä Stora Enso pystyy sahaamaan erikoissahatavaraa, mikä on tärkeää liiketoimintamme kannalta, Lunawoodin toimitusjohtaja Arto Halonen valotti.

Tuotantomäärä kasvussa

Yrityksen ilmoittama 150 000 kuution vuosittainen tuotantotahti tulee kasvamaan investoinnin myötä reilusti vuoteen 2023 mennessä. Tuotantomäärä kipuaa Halosen arvion mukaan lähelle 200 000 kuutiota.

Lue myös: Heinolaan suunnitellaan 15 miljoonan euron kalankasvatuslaitosta - "Huolella mietitty hanke"
 

Kaupalla ei ole vaikutusta nykyisten tuotantolaitosten henkilöstöön. Korkeintaan palkataan kasvun myötä lisää, Halonen lupaili. Tämä koskee tulevaisuudessa myös Lahdessa sijaitsevaa pääkonttoria.

– Uimaharjun laitoksen tuotantokapasiteetti siirretään meidän kolmelle laitokselle tämän vuoden aikana. Henkilöstöä tai tuotantoa ei olla siirtämässä minnekään, Halonen lisäsi.

Pohjois-Amerikkaan jo tänä vuonna?

Lunawoodin strategia nojaa kestävän metsätalouden kysynnän kasvuun. Yrityksen tuotteista vientiin menee jopa 95 prosenttia, noin 50 maahan.

– Kysyntää on ja haluamme olla korvike sademetsien puusta tuotetuille tuotteille etenkin dekoratiivisilla pinnoilla. Suurin osa viennistä kohdistuu vielä Eurooppaan, mutta haluamme kasvaa muun muassa Lähi-idässä, Aasiassa ja mennä myös Pohjois-Amerikan markkinoille. Toivottavasti saadaan ensimmäinen kontti Amerikkaan jo tänä vuonna, Halonen maalaili.

Lahti valittiin kesäkuussa Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2021. Valinta näkyy myös Lunawoodissa.

– Lahti tekee hienoa työtä ympäristöasioiden eteen, ja se sopii meille hyvin. Meillä on neuvotteluita kaupungin kanssa vireillä ja tarkoitus olisi, että saisimme tuotteitamme esille teemaan liittyen, Halonen toivoi.

Mikä?

Puuteollisuuden ripeä kasvaja

Lunawood on lämpöpuun tuotantoon ja tuotekehitykseen keskittynyt yritys, jolla on noin sata työntekijää Iisalmen, Kaskisten ja Joensuun tuotantolaitoksilla sekä Lahden pääkonttorilla.

Yrityksen liikevaihto on kasvanut ripeästi: 2014 Lunawoodin liikevaihto oli 23 miljoonaa euroa ja 2018 jo 45 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 tavoite on 90 miljoonaa euroa.

Yritykselle myönnettiin Kauppalehden Kasvaja 2018 -sertifikaatti, koska se onnistui kasvamaan kolmen vuoden aikana keskimäärin yli kymmenen prosenttiyksikköä toimialansa keskiarvoa nopeammin.

Stora Enso ilmoitti vuonna 2017 keskittyvänsä Uimaharjun tehtaalla liukosellun valmistukseen ja investoi laitokseen 52 miljoonaa euroa.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi