Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

YIT myy teidenpäällystystoimintansa Peabille 280 miljoonalla – valtaosa 1 700 siirtyvästä työntekijästä Suomessa

Siirtyviä työntekijöitä on yhteensä noin 1 700, joista valtaosa työskentelee Suomessa. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Rakennusyritys YIT tiedottaa myyvänsä päällystys- ja kiviainesliiketoimintansa ruotsalaiselle Peabille 280 miljoonalla eurolla. Siirtyviä työntekijöitä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on yhteensä noin 1 700, joista valtaosa työskentelee Suomessa. Kaupan arvioidaan toteutuvan ensi tammikuussa.

YIT arvioi kirjaavansa kaupasta noin 40 miljoonan euron myyntivoiton. Myytävien toimintojen liikevaihto vuonna 2018 oli 572 miljoonaa euroa, joka on vajaa viidennes YIT:n koko liikevaihdosta.

Yritysjärjestelyn ulkopuolelle jää YIT:n toiminta teiden kunnossapidossa Suomessa ja päällystysliiketoiminta Venäjällä. Yritysjärjestelyn myötä YIT:n liiketoimintarakenne selkeytyy, tase vahvistuu ja yrityksen liikevoiton vuoden sisäinen kausiluonteisuus tasoittuu, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

YIT on luopumassa kaikesta toiminnastaan teidenpäällystyksessä. Venäjän-toiminnan alasajosta tai myynnistä vuoden loppuun mennessä kerrottiin jo aiemmin.

– Järjestelyn myötä kaikki YIT:n pääliiketoiminnat tukevat toisiaan yhtiön strategisen ytimen, kaupunkikehittämisen, kautta. YIT:n strategiset tavoitteet säilyvät ennallaan. Yrityskaupasta saatava kassavirta mahdollistaa velkaisuusasteen laskemisen strategiatavoitteiden mukaiselle tasolle etuajassa sekä tarpeelliset investoinnit suurten kaupunkikehityshankkeiden toteuttamiseen ja palveluliiketoimintojen kasvattamiseen, YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas toteaa tiedotteessa.

Kauppa vaatii vielä Euroopan kilpailuviranomaisen hyväksynnän.

Päällystystoiminta Lemminkäinen-yhdistymisen kylkiäisenä

YIT:n toiminta teidenpäällystyksessä on peruja viime vuonna toteutuneesta yhdistymisestä Lemminkäisen kanssa. Jo yhdistymisen yhteydessä YIT toi selvästi esiin, että sen tavoitteet kaupassa liittyivät erityisesti kaupunkikehittämisen toimintoihin. Lemminkäisellä oli mittavaa liiketoimintaa kaupunki-infrastruktuurin sekä asuntojen ja toimitilojen rakentamisessa. Teidenpäällystys kattoi Lemminkäisen toiminnasta liikevaihdolla mitattuna noin kolmanneksen.

Nykyinen YIT on Suomen suurin rakennusyhtiö. 11 maassa toimivan yhtiön liikevaihto on 3,8 miljardia euroa. Konsernin palveluksessa oli viime vuoden lopussa noin 9 000 työntekijää, joista Suomessa 5 000. Yhtiön tämänhetkinen suurhanke Suomessa on Helsingin Pasilaan nouseva kauppakeskus Tripla ja siihen kytkeytyvä asuntokokonaisuus.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi