Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Hallitusohjelma sai asunnon ostajat empimään, kiinteistönvälittäjät katsovat

Kasvukeskuksissa asuntojen kysynnän odotetaan pysyvän ennallaan tai nousevan. LEHTIKUVA / Jarno Mela

Talouskasvun ennakoitu hidastuminen heijastuu asuntojen kysyntään ja hintoihin monilla alueilla Suomessa, etujärjestö Suomen Kiinteistönvälittäjät kertoi markkinaennusteessaan keskiviikkona. Ennustetta varten kuultiin yli 1 500:aa kiinteistönvälittäjää.

Hintatason ennakoidaan laskevan lievästi Itä-Suomessa, Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kasvukeskuksissa kysynnän odotetaan pysyvän ennallaan tai nousevan.

– Huhti-toukokuu olivat hyviä, mutta kesäkuussa on ollut hiipumista. Vaaleilla oli välitön vaikutus, Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo.

Puolet välittäjistä arvioi, että hallitusohjelma sai asunnon ostajat varpailleen.

– Talouden kasvuennusteet, joita on tullut hallitusohjelman julkaisemisen jälkeen, ovat olleet alhaisempia kuin mitä ohjelmassa on. Ei siis uskota siihen, mitä hallitus lupaa, Mannerberg kertoo.

Esimerkiksi linjatut energiaveron korotukset kasvattaisivat edunvalvontajärjestön mukaan pientalollisten kuluja.

– Markkina on niin herkkä, että reaktio tulee välittömästi, mutta on vaikea sanoa, kuinka kauan ostajat himmailevat, hän jatkaa.

40 prosenttia välittäjistä ei vielä ollut nähnyt hallitusohjelman tuomaa muutosta.

Mökin ostajat krantumpia

Vuokra-asuntomarkkinoilla kysyntä jatkuu ennusteen mukaan hyvänä. Poikkeuksia on alueilla, joissa työpaikkoja tai opiskelupaikkoja on vähemmän tarjolla.

Vuokramarkkinoilla kuitenkin väijyy Mannerbergin sanoin "iso peikko" eli hallituksen kaavailema yhtiölainan vähennysoikeuden poistaminen.

– Asunnon kiinteät kustannukset kasvaisivat niin suuriksi, että kannattavuus vuokrata menisi negatiiviseksi, Mannerberg esittää.

Mökkipaikkakunnilla Savossa, Pohjois-Karjalassa, Lapissa ja Lounais-Suomessa loma-asuntojen kysynnän odotetaan nousevan tai pysyvän ennallaan.

Ostajat kuitenkin kiinnittävät yhä enemmän huomiota loma-asuntojen varustelutasoon ja saavutettavuuteen. Saarimökeille ostajia on vaikeampi löytää, etujärjestö toteaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi