Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Uusi satelliittivalvonta paljastaa ilmoittamattomat hakkuut valvovalle Metsäkeskukselle

Menetelmä paljastaa esimerkiksi laiminlyödyt ilmoitukset ja suojelukohteisiin tehdyt toimenpiteet. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Hakkuita valvova Suomen metsäkeskus kertoo tehostavansa toimintaansa satelliittiseurannalla. Laitoksen mukaan metsähakkuiden satelliittiseuranta on otettu käyttöön Manner-Suomessa tänä vuonna.

Saatavia tietoja verrataan metsänomistajien ja puunostajien tekemiin metsänkäyttöilmoituksiin. Menetelmä paljastaa esimerkiksi laiminlyödyt metsänkäyttöilmoitukset ja suojelukohteisiin tehdyt toimenpiteet.

Kaikista hakkuista on tehtävä metsänkäyttöilmoitus Metsäkeskukselle vähintään 10 päivää ennen hakkuuta tai erityisen tärkeän elinympäristön käsittelyä.

Metsäkeskuksen metsäjohtaja Anna Rakemaan mukaan satelliittiseuranta on käytössä Ruotsissa. Kun menetelmä otettiin siellä käyttöön vuonna 2003, ilmoitusten laiminlyöntejä havaittiin noin kymmenesosassa hakkuupinta-alasta. Ilmoittamattomien hakkuiden määrä väheni murto-osaan käyttöönottoa seuraavina vuosina.

Suomessa valvonta ei aiemmin ole ollut kattavaa. Rakemaan mukaan yleisesti arvioidaan, että metsälakia ja velvollisuutta laatia metsänkäyttöilmoitus noudatetaan varsin hyvin.

– Vuoden 2018 menetelmän testialueilla havaittiin, että noin prosentista päätehakkuista puuttui metsänkäyttöilmoitus, Rakemaa kertoo sähköpostitse.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi