Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Uudenlaista puunkuvitusta – päijäthämäläisen Koskisen koivupaneelit koristavat Helsinki-Vantaan uutta siipeä

Helsinki-Vantaan lentoaseman uudessa länsisiivessä on eläinkuvin koristeltua koivuvaneria seinissä. Kuva: Kari Palsila

Helsinki-Vantaan lentokentän länsisiipi on avautunut matkustajille. Metsäteemaisen terminaalin sisustuksessa on käytetty suomalaisesta puusta valmistettuja, kuvitettuja koivupaneeleja.

– Länsisiivessä käytetty koivuvaneri tekee lentokentästä persoonallisen. Se luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman ja parantaa akustiikkaa, kertoo länsisiipeen koivupaneelit toimittaneen Koskisen sisustustuotteiden projektipäällikkö Tatiana Meyer.

Läpileikkaavana teemana on suomalainen luonto. Terminaalin 75-metrinen näyttö esittelee Suomen neljää vuodenaikaa ja kokemus täydentyy muun muassa äänillä, kuten lumen narskunnalla. Kokonaisuutta pehmennetään puuelementeillä.

Kuvitus suoraan levyille valokuvista

– Länsiterminaalissa päädyttiin käyttämään läpivärjättyä koivuviilua, joka edustaa suomalaista koivua uudella ilmeellä, kertoo terminaalin sisäpuolen materiaaleista vastannut PES-Arkkitehdit Oy:n Kai Lindvall.

Koivuvanereita koristavat palkitun luontovalokuvaaja Lassi Rautiaisen ottamat kuvat.

Tavallisesti puulevyjen kuvitus tehdään painamalla, mutta länsisiiven paneeleissa se on työstetty suoraan levyille Rautiaisen valokuvien pohjalta.

Uudenlainen puun kuvittamisen tekniikka vaati taakseen useita kokeiluita, joissa testattiin muun muassa porauksen syvyyttä sekä intensiteettiä.

Mustassa levyssä kuvan ja värjätyn puun kontrasti on vahva, kun taas vaaleassa efekti saadaan aikaiseksi varjon ja liimasauman avulla, Lindvall kertoo.

Koivuvaneri on monikäyttöinen materiaali, minkä voi todeta myös Helsinki-Vantaan lentoaseman uudessa länsisiivessä. Kuva: Kari Palsila

Suomalainen koivuviilu on vahva materiaali, joka taipuu moneksi.

– Näissä levyissä on valtavasti potentiaalia. Uskon, että Helsinki-Vantaan länsisiipi on vasta alkua. Tulevaisuudessa näitä tullaan näkemään myös ravintoloissa, kouluissa, kauppakeskuksissa ja missä vain, projektipäällikkö Tatiana Meyer ennustaa.

Levyteollisuus työllistää satoja

Koskisen-konserni on lähes 900 työntekijällään Päijät-Hämeen suurin teollisuustyönantaja. Konsernin vaneritehdas Kärkölän keskustaajamassa Järvelässä kuuluu suurimpiin teollisuustyöpaikkoihin maakunnassa.

Yhteensä 650 henkeä työllistävä Koskisen levyteollisuus tuottaa myös lastulevyä, ohutlevyjä sekä monenlaisia jalosteita.

Yli 180 000 kuutiometrin vuosituotannosta menee vientiin 75 prosenttia.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi