Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"En olisi uskonut, että näin käy" - uusi ilmiö nousi vilkastuvan asuntokaupan jarruksi Lahden seudulla

Myyntijohtaja Kirsi Uosukainen ja rahoituspäällikkö Linda Stanley kertovat, että asuntokauppaa tehtiin ja asuntolainoja myönnettiin toukokuussa vilkkaasti. Kuva: Kalle Puttonen

Syyskesällä 2018 alkanut hiljainen vaihe alkaa olla ohi asuntomarkkinoilla.

Alan suurin välitysyhtiö Kiinteistömaailma kertoo kaupan vilkastuneen toukokuussa, jolloin ketju ylitti vuodentakaiset lukunsa myös Lahdessa.

Remax-ketju kertoi huhtikuun kauppamäärän vuosikasvuksi alueella 15 prosenttia. Lahden vauhti oli maan nopein.

Jopa parempaan olisi ollut eväitä, mutta ilmaantui uusi jarru: pankkiin ei välttämättä pääse heti tekemään asuntokauppaa.

– En olisi muutama vuosi sitten voinut uskoa, että näin vielä käy. Silloin pääsi pankkiin tekemään kaupan 3–4 pankkipäivässä, mutta nyt voi joutua odottamaan kolme viikkoa, kertoo Kiinteistömaailma Lahden Kotien myyntijohtaja Kirsi Uosukainen.

Tilanteet vaihtelevat pankeittain, eikä kaikkiin tarvitse jonottaa.

Myönsimme toukokuussa enemmän asuntolainoja kuin vuosikausiin. rahoituspäällikkö Linda Stanley

– Meillä on koko kevään ollut hyvin aikoja, joten asuntokaupoille on päässyt muutamassa päivässä. Pari kalenteria täyttyi, mutta aikoja on runsaasti ensi viikolle ja siitäkin eteenpäin, kertoo Nordean toimipaikanjohtaja Kari Lind Lahdesta.

Kysyntä virisi kevään aikana vilkkaaksi, joten Nordea lisäsi äskettäin lainatiimiinsä yhden henkilön.

Enemmän lainoja kuin vuosikausiin

Kasvanut lainakysyntä näkyy laajemminkin.

– Myönsimme toukokuussa enemmän asuntolainoja kuin vuosikausiin, kertoo rahoituspäällikkö Linda Stanley Danske Bankin Lahden konttorista.

Nykytyylin mukaisesti lahtelaisesta konttorista voidaan etäyhteyksiä käyttäen myöntää lainoja myös muualle maahan.

Jono pankissa ei olisi sinänsä yllätys.

Konttorikato on edennyt lähes äärirajalle. Aukioloaikoja on supistettu asiakkaiden muuttuneisiin palvelutarpeisiin vedoten. Etenkin suuret pankit ja pankkiryhmittymät ovat vähentäneet henkilökuntaa.

Joku kyllästyy ja peruu kaupan

Kauppojen odottelu on myyntijohtaja Uosukaisen mukaan johtanut erikoiseen ilmiöön eli alustavasti sovittujen kiinteistökauppojen perumiseen.

Ilmiö on kohtalaisen tuttu Helsingin seudulla, mutta lahtelaisittain toistaiseksi harvinainen.

Silloin tällöin käy kuitenkin niin, että kaupantekoa odotellessa ostaja löytää paremman kohteen. Ostajan kannalta ymmärrettävä peruutus aiheuttaa harmia myyjälle.

Tilanteen välttämiseksi on joissakin tapauksissa pyydetty paikalle kaupanvahvistaja ja tehty esisopimus myyjän turvaksi.

Syysmyrskyissä ja kesähelteillä

Vilkkaus jatkunee lähiaikoina.

Tilastot vuosilta 2016–18 kertovat, että kesäkuussa omakotitaloja ja muita kiinteistöjä myydään keskimäärin runsas viidennes enemmän kuin vuoden aikana keskimäärin. Kakkosena tulee elokuu.

Kerrostalo- ja rivitaloasuntojen kaupoissa viime vuosien vilkkain kuukausi on ollut marraskuu.

Kuukausien välillä voi olla isoja, selittämättömiä heittoja. Kun vertailun tekee pitemmältä ajalta, muotoutuu melko tasainen kuvio.

– Asuntokauppaa on käyty niin syysmyrskyissä kuin kesähelteilläkin. Joulu- ja tammikuu erottuvat: viime vuosina molempina kuukausina on jääty parisenkymmentä prosenttia vuoden keskimääräisistä kauppamääristä, kuvaa Kiinteistömaailma oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Ensiasunto ostetaan useimmin lokakuussa. Aktiivista aikaa ovat syksy ja kesä. Kaikista asunnon ostajista viime vuosina ensiasunnon ostajia on ollut noin 15 prosenttia.

Mystinen romahdus kesti yli puoli vuotta

Alan markkinajohtajaksi kuvattu Kiinteistömaailma-ketju tekee vuodessa 12 000 – 13 000 asuntokauppaa. Tämän vuoden paras kuukausi on ollut toukokuu, jolloin ketjun liikkeet tekivät reilut 1 100 asuntokauppaa. Se ylitti viime vuoden toukokuun, joka oli vielä vilkas.

Asuntokauppa hiljeni viime vuoden syyskesällä, jopa kymmeniä prosentteja eli romahdusmaisesti ja ilman näkyvää syytä. Toipuminen alkoi loppukeväällä 2019.

Vaikea loppu 2018, vaikea alku 2019

Noin 2 500 asuntokaupan maakunta

Päijät-Hämeessä on kirjattu viime vuosina keskimäärin runsaat 2 500 käytettyjen asuntojen kauppaa vuodessa. Viime vuonna määrä oli 2 656.

Valtaosa kaupoista maakunnassa tehdään Lahdessa.

Kiinteistönvälitysalan virallisen seurannan mukaan tammi-huhtikuussa 2019 tehtiin Lahdessa 520 asuntokauppaa. Vähennystä oli 8 prosenttia vuodesta 2018. Käytettyjen kerrostaloasuntojen kaupassa vuosimuutos oli –15 prosenttia. Hollolassa kauppamäärä kasvoi.

Remax-ketjun mukaan kauppamäärä kasvoi huhtikuussa Lahdessa 15 prosenttia viime vuoden huhtikuusta.

Useista pankeista on kerrottu asuntolainojen menekin kasvaneen loppukeväällä 2019.

OP Koti -ketjun mukaan näytöillä on keväällä ollut aiempaa enemmän kävijöitä.

Asuntojen tarjonnan kerrotaan lisääntyneen.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi