Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Yliopiston tukeminen tärkeä tekijä" - Päijät-Hämeen Osuuspankilta suurlahjoitus LUT-professuureihin Lahteen

LUT muuttaa kesän aikana Niemen kampukselle. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen Osuuspankki tukee 125 000 euron lahjoituksella LUT-yliopiston kahta Lahteen sijoittuvaa professuuria.

– Yliopiston tulo Lahteen ja sen tukeminen ovat yksi tärkeä tekijä alueen elinvoimaisuuden kehittämisessä. Haluamme olla mukana tekemässä Lahdesta yliopistokaupunkia, sanoo Päijät-Hämeen Osuuspankin yhteisöllisestä roolista vastaava pankinjohtaja Ilona Iiskonmäki.

Jo aiemmin yliopisto kertoi alueen yritysten, säätiöiden ja Lahden kaupungin myöntämästä tuesta, joka nousee yhteensä lähes miljoonaan euroon.

Lahjarahaa professuureihin ovat osuuspankin ohella myöntäneet Lahden kaupunki, Lahden Teollisuusseura ry ja sen säätiö, Hämeen kauppakamari, Osuuskauppa Hämeenmaa, Lahti Energia, PHP Holding sekä Marjatta ja Eino Kollin säätiö.

Yliopisto ei ole julkistanut lahjoitettuja summia. Hämeen kauppakamari kertoi kevätkokouksessaan toukokuun lopulla lahjoituksensa suuruudeksi 100 000 euroa. Summa myönnettiin käytettäväksi Markkinointi, kuluttajakäyttäytyminen digitaalisessa ympäristössä -professuurin rahoitukseen.

LUT-yliopisto julkisti huhtikuussa päätöksen kahdesta uudesta Lahteen sijoittuvasta professuurista kauppatieteen alalle. Aloiksi määriteltiin asiakas- ja kuluttajakäyttäytyminen digitaalisessa ympäristössä sekä analytiikkaan perustuvat liiketoimintamallit.

Kansainvälinen hakumenettely tehtäviin on parhaillaan käynnissä. Tehtävät on tarkoitus täyttää vuoden 2020 alussa.

Professuurit ovat urapolkutyyppisiä (englanniksi tenure track). Niihin valittaville jo ansioituneille tutkijoille sovitaan urapolku, jossa voi johtaa professorin tehtävään asti.

Asiakas- ja kuluttajakäyttäytymisen alan professuuri rahoitetaan kokonaisuudessaan Lahden seudun yritysten ja säätiöiden tuella. Toinen, analytiikkaan perustuvien liiketoimintamallien professuuri rahoitetaan pääosin LUT-kauppakorkeakoulun omalla rahoituksella, ja sitä tukevat myös Viipurin taloudellinen korkeakouluseura (VITAKO) sekä Lahden seudun elinkeinoelämä.

– LUT-kauppakorkeakoulu haluaa kasvaa, ja molemmat uudet professuurit tukevat kestävän liiketoiminnan tutkimustamme. Koulutuksessa kauppakorkeakoululla on jo vahva jalansija Lahdessa, ja on luonteva jatkumo terästää myös tutkimustamme toisella kampuksellamme, LUTin dekaani Sami Saarenketo kertoo.

Lue myös: "Lahdelle on tarjolla lähes ennennäkemätön piristysruiske", sanoo maakunnan raskaimpaan sarjaan kuuluva vaikuttaja Teresa Kemppi-Vasama
 

Kokemukset tieteellisen tutkimuksen ja alueellisen hanketoiminnan yhdistelmästä Mikkelissä rohkaisivat vastaamaan elinkeinoelämän tarpeisiin Lahden seudulla.

– Ilman merkittävää rahallista tukea elinkeinoelämältä tämä avaus ei olisi ollut mahdollinen. Tässä kohtaavat alueelliset intressit ja meidän strategiamme saumattomasti, Saarenketo toteaa.

Yliopisto

LUT ja Lahti

LUT-yliopisto on lyhenne virallisesta nimestä Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto.

Uusi nimi vahvistettiin lailla vuoden 2018 lopulla ja se tuli käyttöön vuoden 2019 alussa.

LUT aloitti vuonna 1969 ja jatkaa vuoden 2019 alusta kahdella kampuksella, Lappeenrannassa ja Lahdessa. Lahti on täten Suomen uusin yliopistokaupunki. Edellinen uusi oli Rovaniemi vuonna 1979.

LUT rikkoi korkeakoulujen yhteishaussa keväällä hakijaennätyksen jo toisena vuonna peräkkäin, kun hakijoita oli 4 615.

Jo aiemmin maisteriohjelmiin oli tullut 3 421 hakemusta. Erityisen suosittu oli Lahden kampuksen suomenkielinen tietojohtamisen ja johtajuuden ohjelma, johon hakijoita oli 713. Lahden maisteriohjelmissa aloittaa tänä vuonna 170 opiskelijaa.

Kaikki haut laskien LUTissa aloittaa tänä vuonna 1 280 uutta opiskelijaa.

Lahden kampus muuttaa kesällä Tietoportista Saimaankadulta Mukkulankadulle samalle kampukselle Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) kanssa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi