Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Yhdysvaltalaismedia: Trump saa omalta puolueeltaan kritiikkiä Meksiko-tullien takia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla asettavansa Meksikolle tuntuvia tullimaksuja. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin aikeet asettaa Meksikolle kovia tullimaksuja saattavat joutua vastatuuleen. Washington Postin useiden nimettömien lähteiden mukaan suljettujen ovien takana pidetyssä lounastapaamisessa ainakin puolenkymmentä republikaania vastusti puheissaan tullimaksuja, eikä kukaan ilmoittanut tukevansa niitä.

Senaattorit varoittivat Trumpin hallinnon virkamiehiä siitä, että he voivat estää presidentin tullimaksuaikeet. Republikaanien mukaan he saattavat pitää hylkäämisäänestyksen, jos Trump etenee suunnitelmissaan.

Senaattorit kertoivat Valkoisen talon ja oikeusministeriön edustajille, että tulleilla voi olla niin suuri vastustus, ettei Trump välttämättä voi käyttää edes veto-oikeuttaan.

Presidentin veto-oikeuden kumoamiseen tarvitaan kahden kolmasosan tuki sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

Trump ilmoitti viime viikolla asettavansa Meksikolle tuntuvia tullimaksuja, jos Meksiko ei saa tilannetta Yhdysvaltain rajalla hallintaan.

Meksikolle asetettujen tullimaksujen on tarkoitus tulla voimaan 10. kesäkuuta. Tuolloin tullimaksut olisivat viisi prosenttia, mutta ne nousevat, jos tilanne rajalla ei muutu. Heinäkuussa tullimaksut nousevat 10 prosenttiin ja sen jälkeen viidellä prosenttiyksiköllä joka kuukausi kolmen kuukauden ajan.

Trumpin mielestä estäminen olisi hölmöä

Osa republikaanisenaattoreista on myös julkisesti kritisoinut uusia tullimaksuja. Yksi heistä on republikaanisenaattorien johtaja Mitch McConnell, jonka mukaan tariffeille ei ole paljon tukea.

McConnell kertoo senaattorien toivovan, että neuvottelut Meksikon kanssa ovat hedelmällisiä ja tariffit eivät tule voimaan.

– En ole kuullut monenkaan senaattorin, jos kenenkään, sanovan, että he haluaisivat tullimaksuja, sanoo republikaanisenaattori Mike Braun.

Trump oli vain tunteja ennen lounastapaamista sanonut, että olisi hölmöä, jos republikaanisenaattorit yrittäisivät estää häntä. Lounastapaaminen järjestettiin samaan aikaan, kun Trump piti lehdistötilaisuutta Lontoossa.

Lounastapaamiseen osallistuneilla hallinnon juristeilla ei ollut selvää, aikooko Valkoinen talo hyödyntää voimassa olevaa hätätilaa oikeuttaakseen tullimaksut vai aiotaanko antaa uusi hätätilajulistus.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi