Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Stora Enso laajensi valtapiiriään Ruotsin suomalaismetsissä - miljardin euron järjestely valmistui

Suomalaismetsien vanhat tarinat elävät runoissa ja lauluissa. Tämä kuva on otettu kuuluisan ruotsalaisen kirjailijan Dan Anderssonin kotimökiltä Taalainmaalta. Kuva: Joel M. Vainonen

Stora Enso on osallistunut suureen metsänomistusjärjestelyyn Ruotsissa.

Kyseiset Bergvik Skog AB:n metsät sijaitsevat laajalla alueella muun muassa Värmlannissa ja Taalainmaalla osana tarun hohdon saaneita suomalaismetsiä.

Laajoille salomaille Keski-Ruotsiin ja Norjaan muutti 1600-luvulta alkaen arviolta noin 50 000 suomalaista.

Bergvik Skog -järjestelyn myötä Stora Enson metsäomaisuus Ruotsissa kasvaa 1,4 miljoonaan hehtaariin, josta 1,15 miljoonaa hehtaaria on tuottavaa metsämaata.

– Uskomme vahvasti biotalouteen ja haluamme turvata raaka-aineen kilpailukykyisen saatavuuden pitkällä aikavälillä. Suora omistus tarjoaa meille parempia mahdollisuuksia kehittää edelleen vastuullista metsänhoitoa ja vahvistaa näin kilpailukykyämme, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström.

Aiemmin Stora Enso omisti epäsuorasti 936 000 hehtaaria tuottavaa metsämaata Ruotsissa.

Miljardin euron järjestely

Uusi suora omistus on järjestetty niin, että Stora Enso omistaa 69 prosenttia Bergvik Västin metsäomaisuudesta, joka kattaa suuria alueita etelästä Karlstadista pohjoisessa Sundsvallin tasalle asti. Metsäjätin "valtakunta" peittää hämmästyttävän yhtenäisen alueen Vänern-järven pohjoispuolelta lähes Borlängeen.

Järjestelyn kokoa kuvaa se, että Stora Enson korollinen velka ja samalla myös oma pääoma kasvavat miljardi euroa. Käteismaksun suuruus kerrotaan julki seuraavan osavuosikatsauksen yhteydessä.

Osana liiketoimea Stora Enso ostaa Bergvik Skog Plantor AB:n taimitarhan sekä kolme tuulivoimalaprojektia. Yhtiön tiedotteen mukaan "tämä vahvistaa entisestään konsernin tarjontaa metsänomistajille Ruotsissa ja sitoutumista kestävään metsänhoitoon".

Metsäjätin synnyinseuduilla

Stora Enso omistaa metsää Falunin seudulla, jossa alkoi kuparin louhinta jo 1200-luvulla. Tätä kaivannaistoimintaa harjoitti vuosisatojen ajan Stora Kopparbergs -yhtiö, joka on nykymuotoisen Stora Enson vanhin juuri.

Stora AB ja Enso-Gutzeit yhdistyivät vuonna 1998. Yhtiön suurimpia omistajia ovat Suomen valtio ja ruotsalainen Wallenbergin suku.

Suomessa Stora Enso omistaa 41 prosenttia Tornatorista, jolla on metsää yhteensä 645 000 hehtaaria.

Metsäjätti

Stora Enso

Stora Enso syntyi ruotsalaisen Stora AB:n (aikaisempi Stora Kopparbergs) ja suomalaisen Enso-Gutzeitin fuusiossa vuonna 1998.

Yhtiön on mainittu kuuluvan maailman suurimpien paperinvalmistajien ja viiden suurimman metsäteollisuusyrityksen joukkoon.

Aaltopahvia ja pakkauksia Lahdessa sekä aallotuskartonkia Heinolassa valmistava Stora Enso työllistää Päijät-Hämeessä yli 500 henkeä.

Maakunnassa toimivista teollisuusyrityksistä Stora Enso on kolmanneksi suurin työllistäjä. Edellä ovat Koskisen osakeyhtiö ja Fazer.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi