Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Yhdysvallat aikoo asettaa Meksikolle tuntuvia tullimaksuja – tullit nousevat jopa 25 prosenttiin

Maahanmuuttajavirrat Meksikon puolelta ärsyttävät presidentti Trumpia. Lehtikuva / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ottanut uudet aseet käyttöön taistelussa Meksikon rajaongelmia vastaan. Trump uhkaa asettaa Meksikolle tuntuvia tullimaksuja, jos Meksiko ei saa siirtolaisten maahantuloa kuriin. Trump sanoi tviitissä, että kaikille Meksikosta saapuville tuotteille asetetaan kesäkuun 10. päivänä viiden prosentin tullimaksut.

Trumpin mukaan maksut ovat voimassa, kunnes "laiton maahanmuutto" Meksikon kautta loppuu. Presidentin mukaan maksut lisäksi nousevat, kunnes maahanmuutto-ongelmaan löydetään parannuskeino.

Trumpin tviittien jälkeen julkaistun tiedotteen mukaan tullimaksut nousevat 10 prosenttiin heinäkuussa ja sen jälkeen viidellä prosenttiyksiköllä joka kuukausi kolmen kuukauden ajan, jos kriisi jatkuu, uutisoi New York Times.

Tiedotteen mukaan tullimaksut pysyvät 25 prosentissa, kunnes siirtolaisten tulo Meksikon läpi saadaan loppumaan.

Trumpin ilmoituksen jälkeen Meksikon presidentti Andres Lopez Obrador sanoi, ettei halua yhteenottoa. Trumpille lähettämässään kirjeessä Obrador sanoi toivovansa syvempää dialogia, jotta maahanmuutto-ongelmaan voitaisiin löytää muita ratkaisuja.

Trump on myös aiemmin uhitellut Meksikoa tullimaksuilla

Trumpin ilmoitus tulleista tuli samana päivänä, kun Yhdysvaltain hallinto pyysi kongressilta hyväksyntää uudelle Meksikon, Kanadan ja Yhdysvaltain keskinäiselle uudistetulle kauppasopimukselle.

Trump on myös aiemmin uhitellut Meksikoa tullimaksuilla. Huhtikuussa Trump uhkasi asettaa 25 prosentin tullimaksut meksikolaisille autoille, jos Meksiko ei saa siirtolaisten tuloa kuriin.

Trumpin maahantulijoihin kohdistunut viha on kasvanut tammikuusta lähtien, sillä hänen Meksikon muurin rahoitussuunnitelmat menivät mönkään. Trump on sen jälkeen muun muassa lopettanut ulkomaisen avun antamisen Hondurasille, Guatemalalle ja El Salvadorille. Trumpin maahanmuuttolinjan takia osa kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeriön virkamiehistä on jättänyt tehtävänsä. Näin teki muun muassa kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Kirstjen Nielsen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi