Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Päijät-Häme lähestyy pääkaupunkiseudun lukuja" - entistä enemmän ulkomaalaisia työntekijöitä rakennuksilla

Muun muassa raudoitus, laatoitus ja julkisivuremontit työllistävät ulkomaisia työntekijöitä. Kuva: Mirja Hussain

Lahden seudulla rakennetaan erittäin kansainvälisin voimin, ilmenee Rakennusteollisuus RT:n tuoreesta työvoimakyselystä.

Runsas viidennes, 22 prosenttia, Suomen talonrakennusalan työvoimasta tulee kyselyn mukaan ulkomailta.

Uudellamaalla osuus on korkein, noin kolmannes työvoimasta, kun taas "muun Suomen" työmailla ulkomaisten työntekijöiden osuus on keskimäärin 9 prosenttia.

Rakennusteollisuuden Lahti-Kymen alueella ulkomaisia työntekijöitä on talotyömailla kaikkiaan 567. Heidän osuutensa, 17 prosenttia alueen talonrakennuksen työvoimasta, ylittää selvästi "muun Suomen" keskiarvon – ja myös Turun ja Tampereen seutujen luvut.

Luvuissa eivät ole mukana maa- ja vesirakentamisen työntekijät.

Lahti–Kymen korkea luku heijastaa nimen omaan Lahden seudun tilannetta.

– Päijät-Häme liittyy entistä enemmän pääkaupunkiseudun talousalueeseen. Näin ollen myös ulkomaisen työvoiman osuus rakennusalan työntekijöistä lähestyy pääkaupunkiseudun lukuja, kertoo Rakennusteollisuus RT:n Lahti–Kymen alueen aluepäällikkö Jukka Lempiäinen.

Isot rakennushankkeet lisäävät RT:n mukaan ulkomaisen työvoiman käyttöä hankkeiden aikana.

Lahden seutu on suurin kolmesta

Lahti–Kymen alue koostuu kolmesta osasta. Lahden seudun osuus on selvästi suurin, yli 40 prosenttia alueella toimivien rakennusyritysten liikevaihdosta. Etelä-Karjalan osuus ylittää 30 prosenttia ja loppu tulee Kymenlaaksosta.

Talonrakennustyömailla on Lahti–Kymen alueella kaikkiaan runsaat 3 200 työntekijää. Määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2013.

Edellisen, vuoden 2016 kyselyn jälkeen määrä on kasvanut yli 800:lla. Lisäyksestä on ollut ulkomaisia työntekijöitä noin 360 ja kotimaisia 440.

Osuus kasvoi vuodesta 2016

Ulkomaisen työvoiman osuus talonrakentamisessa koko valtakunnassa palautui nyt vuoden 2013 tasolle 22 prosenttiin. Vuoden 2016 kyselyssä osuus oli runsaat 17 prosenttia.

Maa- ja vesirakentamisessa ulkomaisen työvoiman osuus on valtakunnallisesti 13,5 prosenttia.

– Vastaajien näkemykset ulkomaisen työvoiman osuuden tulevasta kasvusta ovat entistä maltillisempia. 60 prosenttia arvioi ulkomaisen työvoiman osuuden pysyvän ennallaan vuosina 2020–2022. Ulkomaisen työvoiman osuuden ennakoi kasvavan 36 prosenttia vastaajista, vähemmän kuin missään aiemmassa kyselyssä, kertoo RT:n työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaro.

Lahti–Kymen alueellakin valtaosa eli 60 prosenttia vastaajista uskoo ulkomaisen työvoiman osuuden pysyvän lähivuosina nykytasolla. Kasvua ennakoi 27 prosenttia ja vähentymistä 13 prosenttia vastaajista.

Aliurakointi valtaa alaa

Rakennusyritysten omilla kirjoilla on enää 16 prosenttia alan työvoimasta alueella.

– Tämä kertoo toimintamallin muuttumisesta, mutta myös alan kasvusta, aluepäällikkö Lempiäinen toteaa.

Voimakkaan kasvun aikana rakennusyritykset eivät ole halunneet palkata omaa työvoimaa, jota taas hiljaisempina aikoina pitäisi vähentää.

Alihankinnan ja vuokratyövoiman käytön lisääntyminen on valtakunnallinen ilmiö.

– Oman työvoiman osuus oli vähentynyt koko maassa viidenneksellä ja on nyt 17 prosenttia työmaiden kokonaisvahvuudesta. Aliurakoinnin ja vuokratyövoiman osuus on vastaavasti kasvanut. Aliurakoinnin työntekijämäärä oli edelliskertaisella tasolla, mutta vuokratyövoiman määrä on kaksinkertaistunut 7 prosenttiin kokonaisvahvuudesta, kuvaa työmarkkinajohtaja Kaskiaro.

Aliurakoinnin ja vuokratyövoiman käytön lisääntyminen on ollut suuntaus jo 1990-luvun lamasta lähtien. Vuodesta 2007 alkaen tehdyissä RT:n työvoimakyselyissä oman työvoiman osuus on ollut korkeimmillaan 44 prosenttia vuonna 2008.

RT:n kysely

Lahti–Kymi

Rakennusteollisuus RT:n työvoimakyselyyn vastasi Lahti–Kymen alueella 18 yritystä, joilla oli yhteensä 132 työmaata.

Alue kattaa Lahden seudun, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan.

Yritysten työmailla oli kyselyhetkellä 3 252 henkeä töissä.

Rakennusyritysten omaa henkilökuntaa oli 510, vuokratyöntekijöitä 127 ja aliurakointiyritysten henkilökuntaa 2 615 Aliurakointiyrityksiä oli kaikkiaan 776.

Ulkomaisia työntekijöitä ja toimihenkilöitä oli nyt yhteensä 567 eli 17 prosenttia työvoimasta. Vuonna 2016 määrä oli 210 ja osuus työvoimasta 9 prosenttia.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi