Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Suomen tutkimus- ja tuotekehitys pudonnut kelkasta, kertoo barometri

Panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat laskeneet jo 10 vuoden ajan vertailumaihin nähden. LEHTIKUVA/AFP

Suomessa harjoitettu tutkimus- ja tuotekehitys on jäänyt jälkeen vertailumaista, ilmenee Tekniikan akateemisten (TEK) ja VTT :n teknologiabarometrista.

Panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat laskeneet jo 10 vuoden ajan vertailumaihin nähden. Lasku jatkuu edelleen.

Vertailumaat ovat Ruotsi, Tanska, Hollanti, Saksa, Britannia, Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea.

Suomessa tutkimus- ja tuotekehitysrahoitus kääntyi kuitenkin viime vuonna jyrkän pudotuksen jälkeen kasvuun, vaikka suhteellinen osuus painui. Vuonna 2009 osuus bruttokansantuotteesta oli 3,8 prosenttia, mutta vuonna 2017 vain 2,8 prosenttia.

Yritysten panostukset ovat supistuneet suhteessa enemmän kuin julkisen sektorin. Yritysten investoinnit ovat pudonneet vertailumaiden joukossa sijalta kaksi sijalle seitsemän.

– Suomen tk-investointien radikaali suunnanmuutos on elintärkeää kestävän kasvun vahvistamiseksi ja globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. Valtion tk-investoinnit vaikuttavat myös suoraan yksityisen sektorin investointihalukkuuteen, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara tiedotteessa.

Suomessa soudetaan ja huovataan

TEKin ja VTT:n mukaan Suomessa soudetaan ja huovataan tutkimuksessa ja tuotekehittelyssä verrattuna Ruotsiin. Ruotsissa tutkimus ja tuotekehitys on yksi talouden kulmakivistä.

– Suomalainen innovaatiopolitiikka on 2010-luvulla ollut ennakoimatonta ja kokonaiskuva on puuttunut. Esimerkiksi Business Finlandin yrityksille suunnattua rahoitusta on vuoroin leikattu ja lisätty. Ruotsissa innovaatiopolitiikkaa tehdään pääministerin johtamana ja innovaationeuvoston ohjauksessa, arvioi TEKin Pekka Pellinen.

Hänen mukaansa tutkimus- ja innovaationeuvoston toiminta kuihtui Suomessa viime hallituskaudella.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi