Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Tänne sopisi 40–50 työntekijää" - uunituore yrittäjäneuvos osti ison hallin Hollolasta

Ennätysmäinen laivatilaus Saksasta sai jatkoa Norjasta, mutta Jouni Lievosta huolestuttaa kotimaan ilmapiiri, jossa yrittäjiä "kirotaan".

Yrittäjäneuvos Jouni Lievonen aikoo laajentaa yritystoimintaansa Hollolassa ja erityisesti tässä hallissa valtatie 12:n kainalossa. Kuva: Kalle Puttonen

Jouni Lievonen "mittailee" laajan teollisuushallin lattiaa Hollolan Salpakankaalla.

Tässä kävelee neuvos.

Tasavallan presidentti myönsi Lievoselle yrittäjäneuvoksen nimen ja arvon viime viikolla.

Isompaa meteliä aiheesta ei ole toistaiseksi pidetty, mutta onhan mies tyytyväinen.

Aikamoisista ansioista arvonimi tuli.

Vaikkei mainitse isoja, yhä jatkuvia luottamustehtäviä Elinkeinoelämän keskusliiton ja Teknologiateollisuuden yrittäjävaikuttajana, meriittejä riittää.

Sarjayrittäjä Lievonen on toiminut yrittäjänä 32 vuotta. Vaimokin on yrittäjä, ja perheen yritykset työllistävät sata henkeä.

Lievosen yritykset jalostavat pääosin ruostumatonta terästä. Yritysryhmään ovat vuosia kuuluneet Kavika, Kailin ja Malmi-Steel.

Kevään 2018 jälkeen on ostettu lahtelaiset VisioMedi, Stemet ja tytäryhtiönsä JVS-Steel.

– Taustalla olivat Saksan ja Norjan kaupat. Haemme lisää osaamista.

Pemcon halli kattaisi yli puolet jalkapallokentästä

Nyt oli aika laajentaa tiloja, joten Lievonen teki hallikaupan, joka kuuluu viime aikojen suurimpiin Lahden seudulla.

Kohde, entinen Pemcon teollisuushalli seisoo supassa, tai ehkä se on soransa Hollolan rakentamiseen luovuttanut monttu valtatie 12:n kainalossa Salpakankaalla.

Halli koostuu 1980-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina rakennetuista osista. Alaa on reilun puolikkaan jalkapallokentän verran, noin 4 300 neliömetriä. Suoralinjainen, hyvillä liikenneyhteyksillä oleva halli maksoi aikamoisesti. Listahinta tällaiselle hallille Lahden seudulla on 200–300 euroa neliömetriltä.

Kotiseuturakkautta ja bisnestä

Lievosella on visio.

– Kesällä hallissa työskentelee 10–15 työntekijää ja vuoden, kahden kuluttua töissä on 40–50 henkeä, yrittäjäneuvos laskee.

Ensimmäisessä aallossa tulee Stemetin työntekijöitä Nastolasta. Myös Kavikan ihmisiä tulee, sillä Lievos-yritysten toimipiste Tiiriskankaantiellä Hollolassa on jo "piripinnassa".

Meitä yrittäjiä kirotaan ja sanotaan, että ne vain kuppaavat rahaa ulos yrityksistään. Yrittäjä Jouni Lievonen

– Tämä on kotiseuturakkautta, mutta bisnes edellä tietenkin mennään, yrittäjä toteaa.

Lahtelainen Lievonen ohjaa yritystensä kasvun omaan maakuntaan.

– Tänne on helpompi saada osaavaa ja pysyvää työvoimaa. Täällä tila on halvempaa kuin lähempänä pääkaupunkiseutua.

Miksi yrittäjiä kirotaan?

Yrittäjäneuvosta huolestuttaa.

– Olen erityisen huolestunut ilmapiiristä. Meitä yrittäjiä kirotaan ja sanotaan, että ne vain kuppaavat rahaa ulos yrityksistään, Lievonen harmittelee ja pelkää, että asenneilmasto muuttuu yrityskielteisiksi linjoiksi tulevan hallituksen ohjelmaan.

– Me ainakin olemme päättäneet panostaa tulevaisuuteen. Vuoden aikana on pantu omaa rahaa noin 150 000 euroa kansainväliseen markkinointiin, Lievonen muistuttaa.

Kohta kuusikymppinen miettii, millaisena ja miten yritys jää seuraavalle polvelle.

– Ruotsin malli on hemmetin hyvä, hän tietää.

Länsinaapurissa on jo pitkään ollut käytäntö, että sukupolvenvaihdoksesta verotetaan seuraavaa sukupolvea vasta siitä voitosta, joka syntyy, jos yritys myydään eteenpäin.

Hollolassa toimiva Kailin valmistaa muun muassa vaunuja ja kalusteita ruostumattomasta teräksestä. Yrittäjä Jouni Lievonen tarkastelee puolivalmiita tuotteita. Kuva: Katja Luoma

Kansainvälistä kasvua

Kansainvälinen kasvu, joka näkyy muun muassa vilkkaana risteilylaivojen rakentamisena ja sairaalainvestointeina, aiheuttaa nyt melkoisia paineita Lievosen yritysryppäälle.

Taannoin kerrottiin Kavikan kaikkien aikojen suurimmasta kaupasta, noin 9 miljoonan euron toimituksista kahteen loistoristeilijään, jotka rakennetaan Saksassa. Niihin rakennetaan muun muassa satoja metrejä ravintolalinjastoja ja muita tuotteita ruostumattomasta teräksestä.

Miljoonamäärä kertoo, että Saksan-tilaus on merkittävä. Sen välivarastointiin tarvitaan myös Hollolan hallin laajaa lattiaa.

Ennätyskauppa sai jatkoa Norjan laivasta

Yrittäjäneuvos painaa yhä kaasua. Uusi asia on Norjasta voitettu yli kahden miljoonan euron tilaus tutkimusaluksen koko keittiö- ja ravintola-alueen kalusteista, joiden toimitus alkanee tänä vuonna. Noin 200-metrinen alus on pienempi kuin tavalliset loistoristeilijät, mutta kohteena vaativa.

Jatkoakin voi seurata. Seuraava isompi messumatka kohdistuu Yhdysvaltoihin. Sinne on jo lähetetty uutuustuote, loistoristeilijöitä varten kehitetty tarjoiluyksikkö, joka osaa pitää tarjottavat juomat kylminä, mutta samalla pitää juomia ympäröivät ikkunat ja karmit niin lämpiminä, ettei huurre pilaa näkymää juomiin.

Moniyrittäjä

Lievosen yritykset

Jouni Lievosen perusyritys on vuonna 2007 hankittu järvenpääläinen Kavika. Sittemmin hän on hankkinut Kailinin Hollolasta, nyttemmin järvenpääläistyneen Malmi-Steelin Helsingistä, VisioMedin Lahdesta sekä uusimpina syksyllä 2018 Stemetin ja JVS-Steelin Lahden Nastolasta.

Yritysten liikevaihto on yhteensä 13 miljoonaa euroa.

Myynnin painopiste oli aiemmin kotimaassa, mutta nyt tilauskannasta lähes 90 prosenttia on ulkomaille.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi