Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Yllättävä lieveilmiö: Reino- ja Aino-tehtaan loppu veti mukanaan toisen ainutlaatuisen yrityksen

Suomalainen tehdas on ollut pikkutekijä rengasmarkkinoilla. Alalla vallitsee kova kilpailu, jota hallitsevat aasialaiset valmistajat. Kuva: Kalle Puttonen

Reino- ja Aino-tehtaan maaliskuinen konkurssi on kaatanut myös Suomen Rengastehtaan. Pohjoismaiden ainoa pyöränrenkaiden valmistaja asetettiin maanantaina konkurssiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Toimitusjohtaja Arto Huhtisen mukaan syynä oli konsernirakenne .

– Rengastehtaan osakkeet olivat konkurssipesällä. Viime viikkoon asti yritimme järjestää osakkeiden siirtoa, mutta näin vain kävi. Hallitus päätti asiasta, Huhtinen toteaa.

Suomen Rengastehdas on toiminut Lieksassa samassa hallissa kuin Reinoja ja Ainoja valmistava PK Kappi -yhtiön tehdas. Aamutossujen valmistuksen päättyminen olisi nostanut tulevaisuudessa rengastehtaan kulut korkeiksi, mikä vei sinänsä kannattavalta toiminnalta pohjaa.

– Ei ollut mahdollisuutta jatkaa toimintaa kannattavasti. On ollut yhteinen kiinteistö, yhteistä henkilöstöä ja paljon muuta, Huhtinen lausuu.

Tehtaalla on ollut kymmenkunta työntekijää. Huhtisen mukaan he tekevät viimeiset tilatut renkaat parin viikon aikana.

Suomi Tyres -merkillä toimiva Rengastehdas teki viime vuosina vajaan kahden miljoonan euron liikevaihtoa.

– Noin 100 000 renkaan tuotannosta meni 90 prosenttia vientiin muun muassa Pohjoismaihin ja Yhdysvaltoihin. Vaikka olimme pieni, olimme maailman suurin nastarenkaiden valmistaja. Laatu edellä mentiin.

Tampereella jo 1920-luvulla alkanut pyöränrenkaiden valmistus siirtyi jo Nokian aikana 1970-luvulla Lieksaan. Huhtinen ja Tuire Erkkilä hankkivat tehtaan viisitoista vuotta sitten. Tuohon aikaan valmistusmäärä ylitti 700 000 rengasta vuodessa.

– Nykyään valtaosa pyöränrenkaista tulee Aasiasta, hän tiivistää markkinamuutoksen.

Konkurssipesä selvittää tehtaan jatkomahdollisuudet, mutta Huhtisen mukaan yhtälö on "haastava". Hän uskoo, että renkaat ja valmistusvälineet löytävät joka tapauksessa uuden omistajan.

– Minun yrittäjänurani on toistaiseksi tässä. Keskityn muihin asioihin, hän lopettaa.

PK Kapin konkurssipesä myi huhtikuussa Reino- ja Aino-liiketoiminnan Finlaysonille ja sen omistajille. Aamutossujen valmistus on jatkumassa jossakin ulkomailla.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi