Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Tokmannien katoille kymmeniä aurinkovoimaloita, myös Lahteen ja Hollolaan

Aurinkopaneelit yleistyvät kauppojen ja teollisuushallien katoilla.

Tokmanni-konserni on tehnyt sopimuksen yhteistyökumppaninsa Solarigo Systemsin kanssa aurinkovoimaloiden lisäämisestä Tokmanni-myymälöiden yhteyteen.

Uusia aurinkovoimaloita tullaan asentamaan parin vuoden aikana noin 30 Tokmannin myymälän katolle eri puolille Suomea. Niiden joukossa ovat Hollolan ja Lahden Nastolan myymälät.

Jo nykyisellään aurinkosähköä käytetään kuudessa Tokmanni-myymälässä sekä Mäntsälän hallinto- ja logistiikkakeskuksessa.

Tokmannin hyödyntämien aurinkovoimaloiden yhteisteho kasvaa nykyisestä runsaasta yhdestä megawatista lähes kuusinkertaiseksi.

Kokonaisuudessaan näiden aurinkovoimaloiden arvioidaan tuottavan sähköä lähes 5 000 megawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 2 400 pienen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta tai noin 24 miljoonaa sähköautolla ajettua kilometriä.

Valoa ja viilennystä

Aurinkovoimalan kokonaisteho tulee vaihtelemaan myymälän koon ja käyttötarpeen mukaan, mutta tyypillisimmillään sen arvioidaan tuottavan noin 10–15 prosenttia myymälän vuosittaisesta kokonaissähkönkulutuksesta.

Aurinkoenergiaa hyödynnetään esimerkiksi myymälän omassa valaistuksessa ja kylmälaitteissa. Mahdollisissa poikkeustapauksissa ylijäämäsähköä voidaan syöttää verkkoon myytäväksi.

Viime vuoden lopussa Tokmannilla oli verkkokaupan lisäksi 186 myymälää ympäri Suomea. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa verkosto yli 200 myymälään. Asikkalaan valmistuu uusi myymälä tämän vuoden aikana.

Aurinkopaneeleja asennetaan uusien myymälöiden katoille, mikäli rakenteet sen mahdollistavat.

Tokmanni Groupin osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin päälistalle. Solarigo on uusiutuvaa aurinkosähköä tarjoava suomalainen energiayhtiö.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi