Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kantaverkon parannuksella myönteisiä vaikutuksia Lahden suuntaan

Orimattilasta Lahteen tulee kantaverkosta edelleen kolme johtoa, ja yksi niistä uudistuu nyt täydellisesti. Kuva: Sami Lettojärvi

Hikiä–Orimattila-voimalinja on tuttu asia Lahdessa.

Tuttuus on vanhaa perua.

Melkein heti Rautarouvan valmistuttua eli vuonna 1932 tehtiin kantaverkkoon haarajohto Orimattilan Tönnöstä Lahden Nikkilään.

Teräspylväillä toteutettua linjaa voi kuvata vaikkapa Rautarouvan hameenliepeeksi. Linjan rakennutti ja omisti silloinen kantaverkkoyhtiö Imatran Voima, joka omisti myös Nikkilän sähköaseman.

Käyttövarmuus paranee. On oltu kolmen johdon varassa, ja nyt on neljä johtoa. Toimitusjohtaja Antti Rautiainen

Lahden kasvaessa ja teollistuessa kasvoi sähkönkulutus ja siksi tehtiin 1950-luvulla Tönnöstä Nikkilään toinen linja puupylväillä.

Kaupungin ja sähkönkäytön edelleen kasvaessa 1930-luvulla rakennettu johto uusittiin 1990-luvulla. Uusi johto rakennettiin teräspylväin ja kaksijohtoisena. Tönnöstä Nikkilään tulevat johdot on näihin päiviin asti omistanut kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Pian omistaja on Lahti Energia -konserniin kuuluva LE-Sähköverkko eli käytännössä Lahden kaupunki.

Rajanvetoa Lahdessa ja Orimattilassa

Jo 1970-luvulla Lahti Energia osti Imatran Voimalta Nikkilän sähköaseman, ja siitä lähtien maan energinen valtasuoni on Korian–Hikiän välillä koukannut lahtelaisen sähköverkkoyhtiön kautta.

Pian se on ohi. Uuden voimalinjan rakentuessa on käyty näet rajoja.

– On ollut Fingridille vähän epämieluisaa, että kantaverkon sähkö on kulkenut vaikka vain pienenkin matkan toisen yhtiön verkossa. Kantaverkon rajausta on tarkistettu valtakunnallisesti siten, että vain yhtä kantaverkon asiakasta palvelevat johdot eivät ole kantaverkkoa.

– Tämän johdosta olemme neuvotelleet kaupat näistä vain Lahtea palvelevista johdoista, kertoo LE-Sähköverkon toimitusjohtaja Antti Rautiainen.

LE-Sähköverkko ostaa Fingridiltä uudelta Orimattilan asemalta Nikkilään tulevat 110 kV voimajohdot kahdeksan kilometrin matkalta.

Kauppa toteutuu, kun Fingridin oma 110 kilovoltin sähköasema valmistuu loppuvuodesta Pennalan eteläpuolelle Orimattilaan.

Hinta ei ole julkinen, mutta uutena tuontyyppinen voimalinja maksaisi puoli miljoonaa euroa kilometriltä.

Samassa yhteydessä Fingrid remontoi LE-Sähköverkon kustannuksella vanhan puupylväillä toteutetun voimalinjan. Se urakka maksaa runsaat miljoona euroa.

Käyttövarmuus paranee

Rautarouvan uudistuksella eli kantaverkon parannuksella on myönteisiä vaikutuksia myös Lahden suuntaan.

– Käyttövarmuus paranee. On oltu kolmen johdon varassa, ja tästä eteenpäin Orimattilaan tulee neljä kantaverkon johtoa, vertaa Rautiainen.

Orimattilasta Lahteen tulee kantaverkosta edelleen kolme johtoa, ja yksi niistä uudistuu nyt täydellisesti.

Kolme johtoa riittää Rautiaisen mukaan erinomaisesti turvaamaan sähkön riittävyyden alueella.

Yhdelläkin voimajohdolla pystyisi siirtämään teoriassa noin 250 megawatin tehon, joka nipin napin riittää turvaamaan jopa tavallisen pakkaspäivän kulutuksen koko LE-Sähköverkon alueella. Käyttövarmuuden turvaamiseksi myös sähkön häiriötilanteissa ja huoltokatkojen aikana kaikki kolme johtoa ovat tarpeen.

Nykyisen rakennusvaiheen aikana kantaverkon sähkönsyöttö lännestä on tilapäisesti poikki. Se alentaa toimitusvarmuutta teoriassa nyt, kun Lahden Kymijärven ykkösvoimalan sähköntuotanto on poissa.

Käytännössä huolta ei ole. Poikkeustilanteissa Lahden seudulle voidaan syöttää sähköä eri suunnista myös muiden sähköverkkoyhtiöiden kautta.

Sähkön kulutus Lahden seudulla ei ole juuri lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana, koska yritykset ja kotitaloudet säästävät sähköä.

– Viime vuonna kulutus kasvoi, ja eteenpäinkin arvioidaan kulutuksen edelleen nousevan, etenkin ympäristösyistä. Sähköä voidaan tuottaa puhtaammin kuin muita energiamuotoja.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi