Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Polttimo palkittiin taas – ensin vuoden viejä Ruotsissa ja nyt vuoden perheyritys Suomessa

Pär-Gustaf Relander on viidennen polven lahtelainen perheyrittäjä. Kuva: Katja Luoma

Vuoden perheyritys -palkinto on myönnetty lahtelaiselle Polttimolle.

Maltaita ja mallastuotteita valmistava lahtelaisyritys on tuttuakin tutumpi kotikaupungissaan ja merkittävä toimija laajemminkin.

Palkintoraati perusteli valintaansa muun muassa yrityksen kasvulla ja taloudellisella menestyksellä.

– Yllättävä ja hieno juttu. Paljon työtä on vuosien saatossa tehty. Tämä palkinto on tunnustus ennen kaikkea meidän työntekijöillemme sekä toki myös edeltäville sukupolville, Polttimon yrittäjä Pär-Gustaf Relander toteaa. Hän aloitti vuonna 2013 hallituksen puheenjohtajana isänsä Harald Relanderin jälkeen.

Yritys on sukupolvenvaihdoksen jälkeen jatkanut kasvuaan, ja yritysoston jälkeen vuodesta 2016 lähtien se on Pohjoismaiden suurin mallasyhtiö ja yksi alan suurimmista maailmassa.

Kasvaessaankin yritys on pitänyt huolta kannattavuudesta ja tuloksesta.

Viinapoltosta maltaisiin

Polttimo kuuluu alueensa ja koko maankin yrityskentässä harvinaisiin 1800-lukulaisiin. Perustamisvuosi on 1883.

Nimensä mukaisesti yritys poltti aikanaan viinaa, mutta jo vuosikymmeniä sitten päätoimialaksi vakiintuivat maltaat. Niitä myydään kymmeniin maihin kaikkialle maailmassa.

Kotimarkkinoilta eli Pohjoismaista ja Itämeren alueelta tulee 75 prosenttia liikevaihdosta, joka viime vuonna oli 237 miljoonaa euroa.

– Polttimo on hieno esimerkki pitkäjänteisestä omistamisesta ja yritystoiminnasta suomalaisessa elintarviketeollisuudessa ja toisaalta siitä rohkeudesta, mitä perheyrityksistä löytyy liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen, sanoo Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Auli Hänninen.

– Polttimo aina tähdännyt kasvuun. Tällä alalla orgaaninen kasvu on äärimmäisen hankalaa, joten osa kasvusta on tapahtunut joko yrityskauppojen tai suurten investointien kautta, Relander sanoo.

Uudistuminen, avoimuus, jatkuvuus

Perheyritystapahtuman teemana on Uudistuva perheyritys, mikä palkintoraadin mukaan kuvaa hyvin polttimolaisten työtä ja menestyvää perheyritystä, jota on määrätietoisesti kehitetty uudelle tasolle.

Vuoden perheyritys valittiin nyt kuudennentoista kerran.

Palkinto nostaa esiin perheen merkitystä yrityksen menestyksen vahvistajana. Palkinto jaetaan vuosittain menestyneelle perheyritykselle, jossa toteutuvat Perheyritysten liiton arvot: jatkuvuus, avoimuus, perhekeskeisyys ja luottamus.

Ministeri palkitsi Ruotsissa

Polttimon menestys on huomattu myös Ruotsissa.

Konsernin mallasyhtiö Viking Malt vastaanotti äskettäin maan elinkeinoministerin kädestä ruotsalaisen elintarviketeollisuuden vientipalkinnon.

Halmstadin mallastamo yksi suurimmista ruotsalaisen viljan jalostajista. Se vie 150 000 tonnia mallasta vuodessa tuoden vientituloa Ruotsiin 600 miljoonaa kruunua, yli 55 miljoonaa euroa.

Palkinto

Kemppi sai aiemmin

Perheyritysten liitto aloitti toimintansa toukokuussa 1997 Family Business Network Finland -nimisenä verkostona. Nimi suomennettiin vuonna 1999 missionaan vastuullisen, kasvollisen ja sukupolvelta toiselle jatkuvan omistajuuden edistäminen.

Perheyrityspalkintoa on jaettu vuodesta 2004 lähtien.

Aiemmin on palkittu Berner, Leinovalu, Ahlstrom, Tasowheel, Aho Group, Paulig, Kiilto, Harvia, Teknos, Woikoski, Kemppi Group, Broman Group, KWH-yhtymä, Ponsse ja Kone.

Vuonna 2012 kunnianosoitus nimettiin Peter Fazer -palkinnoksi.

Ensimmäinen Peter Fazer -nimeä kantava palkinto jaettiin vuonna 2013.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi