Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Stalatube asennuttaa Lahden toimipisteensä katolle toistatuhatta aurinkopaneelia

Havainnekuvan mukaisesti Stalatuben katolle Lahteen asennetaan alkukesän aikana yli tuhat aurinkopaneelia. Kuva: Stalatube

Stalatube ryhtyy tuottamaan osan sähköstään itse.

Yrityksen katolle asennetaan kesäkuussa 300 kilowatin aurinkovoimala, joka on tällä tietoa Päijät-Hämeen suurin teollisuuslaitoksen aurinkosähköjärjestelmä.

Voimala koostuu yli tuhannesta aurinkopaneelista, jotka kattavat yrityksen Lahden toimipisteen kattopinta-alasta käytännössä hehtaarin eli puolet.

Voimala on mitoitettu niin, että sen koko sähköntuotanto pystytään hyödyntämään itse. Yhtiön laskelmien mukaan aurinkosähköjärjestelmän tuotto riittää kattamaan valaistuksen, tietotekniikan, koko talotekniikan sekä tuotantolaitteiden perussähkön kulutuksen.

Aurinkovoimala tuottaa sähkön täysin saasteettomasti, joten investointi on paitsi taloudellisesti järkevä myös ehdottomasti ekologinen.

– Jokainen meistä haluaa, että seuraavalle polvelle jää puhtaampi maailma. Cleantech Finlandin jäsenenä ja alan edelläkävijänä haluamme näyttää muille esimerkkiä siitä, kuinka ekologiset valinnat ja kannattava liiketoiminta eivät sulje toisiaan pois – päinvastoin. Meille kestävä kehitys on muutenkin liiketoiminnan ytimessä: materiaalivalintana ruostumaton teräs on pitkäikäinen, myrkytön, huoltovapaa ja täysin kierrätettävä, Stalatuben toimitusjohtaja Jukka Nummi kertoo.

Parhaimmillaan aurinkoenergia riittää lähes kolmannekseen Stalatuben Lahden toimintojen sähköntarpeesta. Aurinkovoimalan takaisinmaksuajaksi on laskettu noin 12 vuotta.

Aurinkopaneelien käyttöikä on 25–30 vuotta, ja 20 vuoden käytön jälkeen aurinkoenergian keruukyvystä on tallella 80 prosenttia.

Nummen mukaan investointi on arvoltaan neljännesmiljoona euroa. Siihen saa 20 prosenttia julkista tukea.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 16.5.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi