Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Nordea: Uusi hallitus joutuu toimimaan vaikeutuvassa talousympäristössä

Nordean mukaan Suomen talous on jatkanut hyvää vetoaan. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Seuraava hallitus joutuu toimimaan selvästi vaikeammassa talousympäristössä kuin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus, ennustaa Nordea . Finanssikonsernin mukaan Suomen talous on jatkanut hyvää vetoaan, mutta kasvuvauhti on hidastumassa loppuvuotta kohti.

– Kasvu nojaa yhä enemmän kotimaiseen kulutukseen, jota tukevat positiivinen työllisyyskehitys ja palkkakehitys. Jatkoa ajatellen avainkysymyksiä on, kuinka pitkään euroalueen heikkous jatkuu ja kuinka vahvasti se heijastuu Suomeen, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu tiedotteessa.

Tilanne on haastava erityisesti Saksassa, joka on Suomen tärkein kauppakumppani.

Talouskatsauksen mukaan euroalueen rakenneuudistukset ovat pitkälti epäonnistuneet viime vuosina, eikä poliittisen kentän hajautuminen eurovaaleissa ainakaan helpota tilannetta. Muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uudistusohjelma on ajautunut vastatuuleen keltaliiviprotestien keskellä.

Viime aikoina maailmantaloudessa on kuitenkin ollut näkyvissä varovaisia merkkejä paremmasta, mutta kauppasodan ja brexitin kaltaiset epävarmuudet eivät ole poistuneet.

– Pelottavaa on se, ettei ratkaisuja maailmantaloutta vaivaaviin ongelmiin ole onnistuttu löytämään, ja samat epävarmuustekijät, jotka olivat pöydällä kuluvan vuoden alussa, heijastuvat edelleen talouskehitykseen, Koivu sanoo

Koronnostoja ei ole luvassa

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan teollisuuden uudet tilaukset ovat vajonneet Suomessa jo alemmaksi kuin kertaakaan sitten finanssikriisin. Presidentti Donald Trumpin suunnittelemat autotullit syventäisivät euroalueen teollisuuden ahdinkoa.

– Tässä ympäristössä emme odota yhtään koronnostoa EKP:lta ennustehorisontissamme, Jan von Gerich kertoo.

Talouskasvuennusteensa Nordea pitää ennallaan 1,5 prosentissa ensi vuonna ja 1,0 prosentissa vuonna 2020.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi