Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahtelainen Finnsonic teki yrityksen 40-vuotisen historian suurimman kaupan – teknologiateollisuuden yrityksiä uhkaa kuitenkin työvoimapula

Brexit ja kauppasota eivät ole vielä paljon haitanneet: teknologiateollisuudella ennätysmäinen tilauskanta ja hyvät näkymät ainakin syksyyn asti.

Asentaja Henrik Ojala antaa viime silausta ultraäänipesulaitteelle Finnsonicilla Lahdessa. Kuva: Anssi Hietamaa

Suomen vienti on alkuvuonna jatkanut kasvuaan.

Tärkeimmäksi vientialaksi ilmoittautuva teknologiateollisuus on vauhdissa: tilauskanta on historiallisen korkea, 26 miljardia euroa.

Brexit-hämminki ja hiljalleen kytevä kauppasota eivät ole vielä paljon haitanneet.

– Kyllä tässä varsin hyvin menee kolmannelle vuosineljännekselle asti. Siitä eteenpäin on vaikea sanoa, totesi Teknologiateollisuuden johtava ekonomisti Petteri Rautaporras torstaina Lahdessa.

Suurin tilaus Puolan moottorikorjaamolta

Ekonomistin viesti on rauhoittava koko taloudenkin kannalta, sillä teknoyritysten osuus on yli puolet Suomen tavara- ja palveluviennistä ja noin 28 prosenttia bruttokansantuotteesta. Alan yrityksissä kotimaassa on väkeä töissä enemmän kuin kertaakaan vuoden 2008 jälkeen, noin 320 000, joista yli 16 000 Hämeessä. Määrä nousi vuodessa koko maassa 30 000:lla ja Hämeessä noin 600:lla.

Hyvin menee myös lahtelaisessa Finnsonicissa, jonka asentajat palasivat äskettäin Euroopan uusimmalta moottorikorjaamolta Puolasta. He asensivat käyttöön lentokonemoottorien säröntarkastuslaitoksen sekä laakereiden huoltoon käytettävän ultraäänipesu- ja tarkastuslinjan.

Finnsonicin toimitusjohtaja-omistaja Vesa Nurminen ei pidä työnantaja-sanasta: yritys ostaa työtä, jonka maksaa asiakas. Kuva: Anssi Hietamaa

Kahden ja puolen miljoonan euron kauppa on tiettävästi suurin yrityksen 40-vuotisessa historiassa. Yrityksen perustivat Ultrasonicin nimellä lahtelaiset Tolkin veljekset ja saksalaissyntyinen Peter Wagner.

– Meillä on tavoite, että vuonna 2024 liikevaihto olisi 20 miljoonaa euroa. Varsinkin säröntarkastuksessa markkina kasvaa. Investoimme miljoonan kasvuun. Lisäämme toimistotilaa ja yhdessä Tampereen yliopiston kanssa pyrimme tuomaan alalle konenäköä ja tekoälyä. Tässä on meidän "lottokuponkimme" tulevaisuuteen, lausahti Finnsonicin toimitusjohtaja Vesa Nurminen.

Yrityksen liikevaihto "niiasi" viime vuonna 8,2 miljoonaan euroon, mutta isotkin vaihtelut ovat arkea projekteista elävässä talossa.

Parempi tarjous ja pahoittelut

Asennukset Puolassa kestivät kuukausia, ja yksi mukana olleista oli asentaja Arto Ekman. Torstaina oli työn alla uusi tilaus ja kannen asennus kuivatuskoneeseen. Ekmanilla on takana 22 vuotta Finnsonicissa. Muitakin pitkiä työsuhteita on 36 työntekijän yrityksessä, mutta uusissa rekrytoinneissa on ongelmia – erityisesti automaatiosuunnittelijoita palkattaessa.

Johtaja Timo Laatunen vastaa tuotannosta ja materiaaleista Finnsonicilla Lahdessa. Kuva: Anssi Hietamaa

– Meille tuleva työntekijä menee sopimuksen allekirjoituksen jälkeen irtisanoutumaan vanhasta paikastaan, jolloin hän saa tarjouksen ja jää sinne. Me saamme pahoittelut. Tällaisia tapauksia on ollut tänä vuonna jo kolme. Tilalle on onneksi löytynyt tekijöitä, kertoo Finnsonicin materiaali- ja tuotantojohtaja Timo Laatunen.

Kiky tasaa kausivaihteluja

Teknologiateollisuus solmii noin 50 000 työsuhdetta vuodessa. Väkeä eläköityy runsaasti, joten paikkoja on jatkuvasti auki.

– On kova kysyntä kaikenlaisista ammatti-ihmisistä, Rautaporras tiivistää.

Kun heitä vain löytyisi.

Kilpailukykysopimus pidensi työaikaa 24 tuntia ja lisätyötunneista syntyi laskennallisesti teknologiateollisuuteen 3 900 henkilötyövuotta. Teollisuusliitto irtisanoi kilpailukykysopimukseen liittyvän työajan pidennyksen tämän vuoden loppuun.

– Tässä on vaikea yhtälö, muotoilee Petteri Rautaporras viitaten syksyn tes-kierrokseen.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kiky-tunnit toivat lisää töitä esimerkiksi Levypyörään, ylikin varsinaisten kiky-tuntien.

– Jouduimme ennen myymään ei-oota keväällä. Nyt voimme ottaa tilauksia, töitä, sanoo Lahden Nastolassa toimivan Levypyörän hallituksen puheenjohtaja Pertti Lemettinen.

Finnsonicillakin kokemukset ovat myönteisiä.

– Kiky on toiminut hyvin kausivaihtelujen tasaajana, toimitusjohtaja Vesa Nurminen toteaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa on arvioitu kikyn lisänneen yritysten kilpailukykyä ja sitä kautta työllisyyttä vähintään 15 000 henkilötyövuotta.

Yrittäjät pelkäävät veronkiristystä: lisäosinkoja maksuun syksyllä?

Yrittäjäkentässä seurataan levottomin mielin uuden hallituksen muotoutumista.

Levypyörän hallituksen puheenjohtaja Pertti Lemettinen kiinnittää huomiota siihen, että hallitusneuvotteluihin ryhtyneet puolueet ovat kautta linjan osoittaneet halua kiristää listaamattomien yritysten osinkoveroa, siis yrittäjien verotusta.

Lue myös: Taas listattiin maakunnan suurimpia yrityksiä: Hämeenmaa kärjessä - Peikolla ja Rautella tähtivuosi
 

Teknologiateollisuuden aluejohtokunnan puheenjohtajana toimiva Lemettinen veikkaa, että loppuvuonna pidetään monissa yrityksissä varmuuden vuoksi ylimääräinen yhtiökokous, jossa päätetään lisäosingon jakamisesta.

– Se on inhimillistä, kun ajattelee yrittäjiä, mutta hankala juttu yritysten kannalta, kun suhdanne on menossa laskuun ja pitäisi kerätä puskureita, Lemettinen pohti Teknologiateollisuuden tilaisuudessa Lahdessa.

Järjestön johtava ekonomisti Petteri Rautaporras näytti koostetta talousennusteista, joita viime vuodesta alkaen on tehty. Talouden kasvuennuste vuodelle 2019 on sitä alhaisempi mitä myöhemmin ennuste on tehty.

Asentaja Arto Ekman viimeistelee kantta alipainekuivaimeen Finnsonicin tehtaalla Lahdessa. Ekmanin työympäristö on siisti, ja mies kertoo työolojen kohentuneen merkittävästi 22 työvuoden aikana. Kuva: Anssi Hietamaa

– Kukaan ei ennusta dramaattista taantumaa, mutta on hyvin todennäköistä, että vuosina 2019 ja 2020 ei päästä edeltävien vuosien kasvulukuihin, Rautaporras päätteli.

Viime vuosina on saatu vetoapua maailmantalouden ja -kaupan kasvusta, mutta niidenkin vaikutus on vaimenemassa. Lisäriskejä ovat tutut brexit ja kauppasota.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi