Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Rakennusyhtiö Lehto kasasi huonoja uutisia – alkuvuosi tappiolla, tulosvaroitus ja yt-neuvottelut

Rakennusyhtiö Lehto Groupin alkuvuosi on sujunut heikosti. Yhtiö antoi tulosvaroituksen vain tuntia ennen tappiollisen osavuosituloksen julkistusta ja ilmoitti sen jälkeen aloittavansa yt-neuvottelut Hartolan ja Oulaisten tehtaillaan, sopeuttaakseen niiden kapasiteettia kysynnän vaihteluihin.

Yt-neuvottelut saattavat johtaa enintään 70 henkilötyövuoden vähennyksiin. Yhtiö kertoi tammi-maaliskuun tuloksen painuneen 9,3 miljoonaa tappiolliseksi, ja se julkisti myös tulosvaroituksen, jonka mukaan liikevoitto jää tänä vuonna aiempia arvioita pienemmäksi.

Pörssissä Lehto sai hyytävää kyytiä, ja yhtiön pörssikurssi sukelsi kaupankäynnin alettua syvimmillään lähes neljänneksen.

Toimitusjohtaja Hannu Lehto totesi alkuvuoden tappion olevan "huomattavasti odotuksia suurempi". Viime vuonna alkuneljännes oli ollut 2,3 miljoonaa voitollinen.

– Toimialalle on tyypillistä, että tuloskehitys painottuu voimakkaasti loppuvuoteen, mutta nyt jäimme ensimmäisen kvartaalin tuloksessa arvioitamme alemmalle tasolle, Lehto totesi katsauksessa.

Lehdon mukaan tuloskehitykseen vaikuttaa myös se, että päätöksenteko on rakennusmarkkinoilla hidastunut.

– Uusien toimitilahankkeiden käynnistyspäätökset ottavat aikaisempaa enemmän aikaa, mikä viivästyttää myös liikevaihdon ja liikevoiton kertymistä. Hoivapalveluoperaattorit ovat myös viivästyttäneet uusien hoivakotihankkeiden käynnistämistä, Lehto sanoi.

Asuntokauppa käy Lehdon mukaan edelleen hyvin, mutta markkinan epävarmuuden takia yhtiö on jonkin verran hidastanut uusien omaperusteisten asuntohankkeiden käynnistämistä.

Moduulipäiväkotien pystyttämisessä ongelmia

Yhtiö ennakoi tulosvaroituksessaan, että liikevoittoa kertyy tänä vuonna 2–6 prosenttia liikevaihdosta, kun aiempi arvio oli 5–7 prosenttia.

Heikommat näkymät ovat seurausta peruskorjaushankkeista kertyvistä tappioista, Ruotsin liiketoiminnan käynnistämisen ennakoitua suuremmista kuluista sekä ensimmäisestä päiväkotiprojektista aiheutuneesta tappiosta. Ruotsissa Lehto rakentaa kolmea moduulipohjaista päiväkotia Botkyrkan kuntaan. Moduulit rakennetaan Hartolassa ja kuljetetaan paikan päälle.

– Tehdastuotannon ja paikalla tapahtuvien työvaiheiden yhteensovittamisessa on ollut ongelmia, mikä on vaikuttanut negatiivisesti projektin katteeseen, Lehto toteaa.

Keskeisiä liikevaihdon ja liiketuloksen kehitykseen vaikuttavia riskejä ovat Lehdon mukaan asuntokysynnän heikentyminen, hoiva- ja kouluhankkeiden aloituksen viivästymiset ja viiveet neuvotteluvaiheessa olevien toimitilahankkeiden käynnistämisessä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi