Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

PHP Holdingin hallitukselle ja toimitusjohtajalle muhkeat kertapalkkiot Telenor-kaupan toteutuessa

Yhtiökokous hyväksyi Lahdessa DNA-kaupan, osingon ja satojen tuhansien eurojen erillispalkkiot. Telenor hankkii vielä viranomaishyväksynnän kaupalle, ja EU-luvan saanti mennee syksyyn.

PHP Holdingin toimitusjohtaja Ari Turunen (edessä) ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Ottela aloittelemassa yhtiökokousta maanantaina Lahden Messukeskuksessa. Kuva: Juha Peurala

Nyt se on tältä osin varmaa: PHP Holdingin yhtiökokous hyväksyi maanantaina DNA:n osake-enemmistön myynnin norjalaiselle Telenor Mobile Holdingille. Kun kauppahinta on 20,90 euroa osakkeelta ja osakkeita yli 34 miljoonaa, kauppasumma on mukavat 713 miljoonaa euroa.

– Tämä on meille iso juttu ja minulle henkilökohtaisesti matkan täyttymys, olenhan ollut mukana vuodesta 2001. Koko ajan oli selvää, että jossain vaiheessa pitää irtautua, ja hallitus katsoi, että nyt on oikea kohta. Tämä on DNA:lle hyvä ratkaisu, ja meidän näkökulmastamme DNA:n jatko on Telenorilla turvattu, sanoo PHP Holdingin hallituksen puheenjohtaja Jukka Ottela, joka kuuluu myös DNA:n hallitukseen.

PHP Holdingin toimitusjohtaja Ari Turunen. Kuva: Juha Peurala

Yhtiökokous päätti myös jakaa vuodelta 2018 osinkoa osakkeenomistajille 230 euroa osakkeelta. PHP Holdingilla on yli 40 000 osakkeenomistajaa, jotka saavat osinkonsa pankkitileilleen 14. kesäkuuta.

– Täällä ei ole koskaan jaettu vastaavaa osinkoa. Vaikka joillakin oli kiire myydä osakkeensa pois ja saada tuotto sijoituksilleen, tässä tapauksessa ne palkittiin, jotka ovat jaksaneet pysytellä mukana, sanoo PHP Holdingin toimitusjohtaja Ari Turunen.

DNA-kauppa odottaa vielä vihoviimeistä sinettiä viranomaislupien suhteen tällä tietoa syksyyn asti. Luvat hankkii Telenor. Turunen ei kuitenkaan usko kaupan kaatuvan EU:n kilpailuviranomaisten pöydällä, koska Telenorilla ei ole muuta toimintaa Suomessa.

Perustettavalle PHP-säätiölle 5 miljoonaa euroa

Kokouksessa tehtiin myös esitys esityslistan ulkopuolelta erillispalkkion maksamiseksi hallituksen jäsenille "jos ja kun DNA-kauppa toteutuu". Esityksen teki taho, joka edusti valtakirjoillaan 60 prosenttia kokouksen äänistä.

Hallituksen jäsenille maksetaan kaupan toteutuessa 100 000 euron kertapalkkio ja hallituksen puheenjohtajalle 250 000 euron kertapalkkio. Käytännössä palkkion saisivat hallituksen puheenjohtaja Jukka Ottelan ohella Jussi Karinen, Satu Kiiskinen, Vesa Luhtanen, Mika Mäkinen ja Seppo Vikström, jotka valittiin kokouksessa myös tulevalle hallituskaudelle.

Lisäksi hallitusta ohjeistettiin maksamaan niin ikään 250 000 euron palkkio PHP Holdingin toimitusjohtajalle Ari Turuselle.

– Esityksen perusteluissa mainittiin, että osakkeiden arvossa on nähty viime vuosina merkittävää arvonnousua hallituksen toimien johdosta. Tällä viitataan esimerkiksi vuoteen 2013, kun yhtiö osti Kuopion ja Oulun DNA-osakkeet. Esitys erillispalkkiosta ei nostanut merkittävää vastustusta ja se hyväksyttiin. Joku vielä totesi, että verottajahan palkkioista eniten hyötyy, Turunen kertoo.

Lue myös: Hykyllä epäonnea PHP:n osakepotin myynnissä: laskennallinen arvo on nyt 0,7 miljoonaa korkeampi kuin syksyllä

Yhtiökokous päätti myös viiden miljoonan euron potista perustettavalle PHP-säätiölle, jonka tarkoitus on edistää Päijät-Hämeen taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä sekä tukea ICT-liiketoimintaan liittyvää tutkimus- ja koulutustoimintaa. Ottelan mukaan säätiön toiminta on tarkoitus saada ensin liikkeelle, sitten vasta mietitään tarkemmin tuettavia kohteita.

– Mutta onhan tuo pääoma sen verran suuri, että se jo mahdollistaa asioita, hän sanoo.

Turusen mukaan keskustelu kokouksessa oli vilkasta, mutta äänestää ei tarvinnut. Turusen mukaan pieni vähemmistö oli sitä mieltä, ettei DNA-osakkeita pitäisi myydä ollenkaan.

Eniten keskustelua käytiin säätiön perustamisesta. Turunen sanoo, että jotkut olivat huolissaan siitä, ettei säätiöllä ole vielä tarpeeksi selkeitä sääntöjä, ja perustamispäätöstä olisi siksi pitänyt lykätä vuodella. Lopulta yhtiökokous päätyi kannattamaan perustamista sillä ajatuksella, että säännöt rakennetaan toiminnan käynnistyttyä.

"Olen täällä ahneella mielellä"

Turusen arvion mukaan Telenor-kauppa houkutteli paikalle "ehkä karvan verran" enemmän osallistujia kuin yleensä yhtiökokouksiin on tullut. Turusen mukaan yleensä kokouksissa on käynyt noin 80 henkeä, nyt paikalla oli 107 henkeä sekä 41 osallistujaa valtakirjalla.

Varsin moni kokoukseen osallistuja kieltäytyi haastattelusta, mutta kärköläläinen Pertti Rantala kertoi ennen kokousta olevansa "ahneella mielellä". Hänelle on tulossa osinkoa toistakymmentätuhatta euroa.

Heinolalainen osakkeenomistaja Ensio Masalin osallistui maanantaina PHP Holdingin yhtiökokoukseen. Kuva: Juha Peurala

Piensijoittajaksi itseään kutsuva heinolalainen Ensio Masalin kertoo, että Telenor-kaupat ovat hieman mietityttäneet häntä, "että onko se nyt miten kannattava kauppa". Hän ei kuitenkaan vastusta kauppoja.

– Kai nuo älykkäät tietävät, mitä tekevät. Onhan PHP ollut hyvin hoidettu yhtiö jo pitkään. Säätiön perustaminen on minusta hyvä idea, jääpä PHP:stä sitten joku muisto, Masalin sanoo naurahtaen.

Juttua korjattu 6.5.2019: pääkuvan kuvatekstissä korjattu Ari Turusen ja Jukka Ottelan tittelit.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi