Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahdessa ihmetellään yhä kituvaa asuntokauppaa – kauppamäärä laski alkuvuonna roimasti

Asuntokaupan hiljentyminen on valtakunnallinen ilmiö, joskin pääkaupunkiseudulla ja muutamilla suurimmilla kaupunkiseuduilla tilanne on muuta maata parempi. Kuva: Patrick Tamminen

Asuntokauppa supistuu yhä.

Kauppoja on tehty alkuvuoden aikana Lahdessa yli neljännes vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Hinnat ovat jatkaneet laskuaan.

– En ole keksinyt tähän mitään syytä. Voi olla, että väestöennusteilla on ollut oma vaikutuksensa kysyntään, Kiinteistömaailman yrittäjä Hannu Väänänen pohtii.

Välittäjien ylläpitämään hintaseurantapalveluun rekisteröityi tammikuun alun ja huhtikuun loppupuolen välillä Lahdessa 420 kauppaa, kun edellisvuoden vastaavaan aikaan luku oli 570.

Kerrostaloasuntojen kaupat vähenivät yli sadalla. Myös rivi- ja omakotitalojen kauppa supistui.

Pääkaupunkiseudulla näkymät ja kauppamäärät ovat kehittyneet kohtalaisen hyvin, mutta monilla paikkakunnilla on nähty pitkiä miinuksia.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton valtakunnallisessa hintaseurannassa koko maan luvuksi tuli tammi-maaliskuussa 13 463 kauppaa. Pudotusta vuoden takaa oli noin 350.

Pankeissakin ihmetellään

Asuntokauppa hyytyi viime vuoden loppukesällä. Siitä lähtien trendi on ollut alaspäin.

Myös pankeissa on pohdittu syitä asuntokaupan hiljentymiselle. Selvää syytä ei ole löytynyt. Työllisyys on parantunut. Talouden näkymät ovat vähintään kohtalaiset.

– Lainanmyöntämisen edellytykset eivät ole kiristyneet. Määräaikainen tai kausiluontoinen työ eivät ole esteenä asuntolainalle. Asiakkaan tilanne tietenkin kartoitetaan huolellisesti, sanoo Danske Bankin rahoituspäällikkö Linda Stanley.

Nousua, laskua, nousua?

Aaltoliike on tyypillinen ilmiö 2010-luvun asuntokaupassa.

Parin vuoden nousua seurasi lasku, ja nyt arvuutellaan, milloin käänne parempaan tulisi.

Ihan vielä sellaista ei näy, mutta tuoreen Kiinteistönvälitysbarometrin mukaan lasku olisi tasaantumassa. Seuraavan puolen vuoden aikana parhaimmat hinta- ja myyntinäkymät ovat edelleen pääkaupunkiseudun pienissä asunnoissa.

Kasvukeskuksissa, joihin Lahtikin luetaan, parhaiten kehittynee pienten kerrostaloasuntojen sekä omakoti- ja rivitaloasuntojen kauppa. Yksiöissä ja kaksioissa odotetaan myös hintoihin yleisesti pientä nousua. Sen sijaan kolmioissa ja sitä suuremmissa asunnoissa ja taloissa hintaodotus on myös kasvukeskuksissa hiukan laskuvoittoinen.

– Pientä piristymistä on nähty. "Tavaraa" on tullut entistä enemmän markkinoille, ja ihmisiä on aiempaa enemmän näytöillä. Myös yksityisnäyttöjä halutaan entistä useammin, Hannu Väänänen kertoo.

Välittäjän mielestä asuntokauppaa voisi virkistää se, että asuntojen hintapyynnöt asetettaisiin realistiselle tasolle. Ellei näin tehdä, näytöillä voi olla hiljaista.

– Ihmiset pystyvät aika hyvin vertailemaan asuntoja netissä, Väänänen huomauttaa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi