Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Teknologiateollisuus jyrää vakaasti eteenpäin – vain Nokia kompuroi

Toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan Nokialla on yhä syytä optimismiin koko vuoden suhteen. LEHTIKUVA/Jussi Nukari

Maailmankaupan kasvun hidastuminen ei näy juurikaan suomalaisessa teknologiateollisuudessa. Alan pörssiyhtiöt menestyvät hyvin torstain vilkkaan tulospäivän perusteella. Uusia tilauksia sataa vilkkaasti yritysten laariin.

Vain Nokian sukeltaminen on poikkeus. Verkkolaiteyhtiö toimii kuitenkin bisneslogiikaltaan täysin erilaisella alalla kuin perinteiset konepajat.

Konepajoista esimerkiksi Metso teki vahvan tuloksen tammi-maaliskuussa. Liikevaihto kasvoi 17 prosenttia 836 miljoonaan euroon. Saadut tilaukset ja tilauskanta kohosivat vajaat 20 prosenttia.

– Maailmantaloudessa on luonnollisesti yleisiä epävarmuuksia, mutta tähän mennessä niillä on ollut vain vähän vaikutusta asiakkaidemme aktiviteettiin, arvioi Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo tiedotteessa.

Kone on kääntänyt liikevoittonsa jälleen kasvu-uralle muutaman vuoden nikottelun jälkeen. Oikaistu liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 228 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 218 miljoonasta eurosta. Liikevaihto, tilauskanta ja saadut tilaukset kohosivat 9–10 prosenttia.

– Saadut tilauksemme kasvoivat vahvasti erityisesti Euroopassa ja Kiinassa, ja huoltoliiketoiminta kehittyi hyvin kaikilla alueilla, kertoi toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth tulostiedotteessa.

Hänen mukaansa Kone on kasvattanut markkinaosuuttaan hissi- ja liukuporrasmarkkinoilla.

Teknologiayhtiöistä myös Wärtsilän vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi tammi-maaliskuussa. Liikevoitto kohosi 102 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 88 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi 8 prosenttia ja tilauskanta 15 prosenttia. Tilauskertymä kuitenkin putosi 6 prosenttia.

– Merenkulkumarkkinoiden elpyminen on hidasta. Siitä huolimatta Wärtsilä Marine -liiketoiminnan tilauskertymä kasvoi, pääosin johtuen kysynnän kasvusta kaasutankkerisegmentillä, luonnehti konsernijohtaja Jaakko Eskola tilannetta.

Lastinkäsittelyjärjestelmiä valmistavan Cargotecin vertailukelpoinen liikevoitto pysyi ennallaan. Liikevaihto nousi 11 prosenttia ja saadut tilaukset 18 prosenttia.

– Kasvu jakaantui tasaisesti kaikkien liiketoiminta-alueidemme kesken, kertoi toimitusjohtaja Mika Vehviläinen.

Nokian osake syöksyi

Teknologiayhtiöistä Nokian tulos oli pahin pettymys, mikä syöksi yhtiön osakkeen yhdeksän prosentin laskuun pörssissä. Kirjanpitosäännösten mukainen liiketappio paisui 524 miljoonaan euroon ja Nokian oikaisema ei-ifrs-liiketappio 59 miljoonaan euroon. Ei-ifrs-oikaisut olivat massiiviset 464 miljoonaa euroa.

Nokia kuvaa alkuvuotta heikoksi. Toimitusjohtaja Rajeev Suri on kuitenkin toiveikas koko vuoden suhteen. Hän ennustaa, että 5g-verkkojen tuottama liikevaihto kasvaa jyrkästi vuoden loppupuolella.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi