Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Taas listattiin maakunnan suurimpia yrityksiä: Hämeenmaa kärjessä - Peikolla ja Rautella tähtivuosi

Deltapalkkeja lähtee taas iso kuorma Peikon tehtaalta Lahdesta. Kuva: Pirjo Kamppila

Viime vuosi oli nousun aikaa Suomen taloudessa.

Ei Päijät-Hämeessäkään huonosti mennyt. Talouden toimeliaisuus lisääntyi. Työllisyys parani.

Etelä-Suomen Sanomien kokoama lista kertoo, että suurilla maakuntaan rekisteröidyillä yrityksillä meni kohtalaisen hyvin. Oli myös kannattavuutta.

Yleiskuvaksi jäi tasaantuva kasvu – maailman ja Suomen talouden kehitystä seuraillen.

Rauten kasvu oli viime vuonna erittäin nopeaa. Auvo Hepolehto kokosi joulukuussa viilunsaumauskonetta yhtiön pääpaikalla Lahden Nastolassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Karkean kokonaiskuvan tilanteesta antaa kasvuprosenttien yhteenlasku. Tässä vertailussa jäätiin vuonna 2018 selvästi alle vuoden 2017 summan, vaikka siitä puhdistaisi Polttimon ison mallastamokaupan ja Pallas Rakennuksen epäterveen kasvun vaikutusta.

Liikevaihdot alenivat Stark Suomella ja Luhdalla (L-Fashion Group), jonka myynti Suomeen ja Venäjälle heikkeni vuoden lopulla.

Molemmat erikoiskaupan yritykset tekivät kuitenkin tulosta ja investoivat kilpailukyvyn parantamiseen.

Nousukäänne nähtiin Rapalassa ja Koiviston Autossa, joka osti syksyllä kilpailijansa Onnibusin.

Launeen Prisma on ollut Hämeenmaan johtava liike. Uusia Prismoja suunnitellaan Heinolaan ja Orimattilaan. Kuva: Pirjo Kamppila

Hämeenmaa jälleen suurin

Monialainen osuuskauppayritys Hämeenmaa oli jälleen ylivoimainen kasvattaen liikevaihtoaan noin 30 miljoonaa euroa.

Jos yllätyksiä hakee, 20 prosentin kasvut voi sellaisiksi lukea. Viidenneksen vuosinousu vakiintuneissa liiketoimissa on iso harppaus.

Rautessa kirivaihde oli päällä jo toista vuotta. Toimitusjohtaja Tapani Kiiskeltä lähes loppuivat ylisanat ja väki sai reippaat joulurahat.

Puunjalostuskone-Rauten ja rakennusteräs-Peikon menestys tuli maailmalta, mutta myös kotimaisesta tuotannosta. Suomen teknologiateollisuuden vienti kasvoi viime vuonna hätkähdyttävät 18 prosenttia edellisvuodesta.

Iskun kasvua vauhdittavat kumppanuussopimukset. Toimitusjohtaja Arto Tiitinen tarkastelee UPM:n lämpömuovautuvasta vanerista valmistettua tuolinosaa. Kuva: Mirja Hussain

Isku kasvoi muutosten keskellä

Huonekaluistaan tunnettu Isku kasvoi 13 miljoonaa euroa. Reipas nousu keskellä yrityksen historian suurimpiin kuuluvaa investointia ja tehtaan muuttoa ansaitsee erityismaininnan. Iso osa pääkonttorikiinteistöstä on ammattikorkeakoulun ja kumppaniyritysten käytössä.

Venäjä nousi myönteisesti esiin Kempin katsauksessa, samoin Intia, Australia ja osin Eurooppa. Kiinassa tilanne oli ”haastava” ja brexit hankaloitti liiketoimia Britanniassa. Poltintuotanto loppui Intiassa.

Kuva: Timo Filpus

Pallas aikoo supistua

Pallas Rakennus eli entinen SSR Group siirsi kesäkuussa 2018 kotipaikkansa Helsinkiin ja pääkonttorinsa Vantaalle.

Konsernin lahtelainen alueyritys Pallas Rakennus Päijät-Häme on iso toimija Lahden seudulla ja laajemminkin. Se sai itärajalla valmiiksi ostoskeskus Zsar Outlet Villagen. Asuntopuolella oli ongelmia.

Mitään osaa ei ole tarkoitus ajaa alas. Pallas Rakennuksen toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne

Toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne on johtanut Pallas Rakennuksen konsernia noin vuoden ajan. Vuosi 2018 oli "pöydänputsaus" edellisten omistajien jäljiltä. Konserni ja alueyhtiö tekivät tappiota.

Lautarinne näkee Pallas Rakennus Päijät-Hämeen kutistuvan.

– Mitään osaa ei ole tarkoitus ajaa alas, mutta lopetamme volyymin kautta elämisen. Haemme kokoa, jossa järkevä toiminta on mahdollista, hän linjaa.

Nykymuotoinen Stark syntyi vuonna 2014, kun Starkki- ja Puukeskus-ketjut yhdistyivät. Uusi tunnus tuli käyttöön seuraavana vuonna. Lahdessa myymälöitä on kaksi. Kuva: Kalle Puttonen

Starkilla taas historialliset ajat

Maakunnan kakkosyritys on Stark Suomi eli entinen DT Finland – eli entinen Starckjohann.

Starkin juuret ovat Viipurissa. Dramaattisissa vaiheissa yritys muutti sodan jaloista Lahteen vuonna 1940 asettuen tänne pysyvästi.

Starkki tunnettiin pitkään Lahden alatorin ”lasipalatsista”, joka oli aikanaan Suomen ensimmäinen rautakaupan valintamyymälä. Arvorakennuksessa toimivat nykyään Danske Bank ja Yleisradio.

On siis historiallinen syy sille, että Stark Suomen kotipaikka on yhä Lahti, vaikka pääkonttori on nykyään Espoossa ja omistus Amerikassa.

Muhkea pääkonttori, varastot sekä myöhempinä aikoina myös rakennustarvikeliike toimivat pitkään Mytäjäisissä.

Helsingintien varren laaja tontti on nyt purkutyömaa, sillä Hartela osti alueen aikomuksenaan rakentaa paikalle runsaasti kerrostaloja.

Stark Suomi, Starckjohannin perillinen, ulkoisti viime vuonna varastonsa sekä lähes 30 työntekijää Postille Orimattilan Pennalaan.

Historialliset muutokset jatkuivat vuoden 2019 puolella, kun Starkin ketjuohjaus eli pääosa pääkonttoritoimista muutti Ahjokadulle Sopenkorpeen.

Itse Starckjohann-konserni hajosi talousvaikeuksiin ja pilkkomiseen 1990-luvulla.

Ei perintöä ole tuhlattu: Päijät-Hämeen yrityslistalla kasvaa BE Group eli entinen Starckjohann Steel. Lahdessa ovat myös autokauppaliiketoiminnan jo vuosia sitten hankkinut Länsiauto sekä lvi-alan Ahlsell.

Suurten lista

Pallas Rakennus poistuu – keitä tilalle?

Oheinen lista koostuu suurimmista Päijät-Hämeen maakuntaan rekisteröidyistä yrityksistä, kotipaikan tai pääkonttorin mukaan.

Listalle eivät pääse Uponor ja Etteplan, sillä konsernien kotipaikat ja pääkonttorit ovat muualla.

Pallas Rakennus eli aiempi SSR Group sai keväällä 2018 uuden pääomistajan. Lahtelaisyrityksen koti siirtyi kesällä Helsinkiin ja pääkonttori Vantaalle, joten Pallas-konserni esiintyy päijäthämäläisellä listalla nyt viimeistä kertaa.

Mistä löytyy listalle täydennystä?

Jos Iitti olisi Päijät-Hämettä, Halton toisi hyvän lisän yli 200 miljoonan euron liikevaihdollaan.

Keittiökalustevalmistaja Novart ja rakenneterästoimittaja Stalatube ovat julkisten lähteiden mukaan kasvaneet merkittävään kokoon. Novart ylitti viime vuonna 94 miljoonaa euroa. Puolaan laajenevan Stalatuben liikevaihto oli 88 miljoonaa euroa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi