Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Yhdysvallat lopettaa Iran-pakotteiden erivapaudet – "päätöksen tarkoitus on evätä Iranilta suurin tulonlähde"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo muiden Opec-maiden täyttävän aukon, jonka Iranin öljynvienti aiheuttaa maailmanmarkkinoilla. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat lopettaa Iranin öljynvientiä koskevat erivapaudet, ilmoittaa Valkoinen talo. Kaikkiaan kahdeksan valtiota, muun muassa Intia, Japani, Kiina ja Turkki, ovat olleet Yhdysvaltojen ankarien Iran-pakotteiden ulkopuolella.

– Päätöksen on tarkoitus lopettaa Iranin öljynvienti ja evätä maalta sen suurin tulonlähde, Valkoinen talo sanoo lausunnossaan.

Valkoinen talo sanoi jatkavansa kurittamistoimiaan lopettaakseen Iranin "vakautta horjuttavat" toimet, jotka kohdistuvat Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin.

Yhdysvallat käyttää niin kutsuttuja toissijaisia pakotteita, eli Yhdysvallat voi langettaa rangaistuksia maille, jotka jatkavat kaupankäyntiä Iranin kanssa. Poikkeus myönnettiin väliaikaisesti kahdeksalle valtiolle, ja nyt se ilmoitettiin lopetettavaksi.

Yhdysvallat on pyrkinyt sulkemaan Iranin kansainvälisten rahahanojen ulkopuolelle sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta viime vuonna. Pakotteet on tulkittu Yhdysvaltain yritykseksi päästä parempaan neuvotteluasemaan, jos ydinsopimusneuvottelut aloitetaan jälleen.

Yhdysvaltain ilmoitus sai riemuisan vastaanoton liittolaismaissa. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Yhdysvaltain päätös tärkeä ja lisää painetta Iranille.

Suuri öljyntuottajamaa

Iran on öljyntuottajamaiden järjestön Opecin kolmanneksi suurin tuottajamaa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi maanantaina, että muut Opec-maat pystyvät täyttämään aukon, jonka Iranin öljynvienti aiheuttaa maailmanmarkkinoilla.

– Saudi-Arabia ja muut Opec-maat enemmän kuin korvaavat erotuksen, jonka pakotteemme aiheuttavat, Trump kirjoitti.

Samassa tviitissä Trump jälleen kritisoi äänekkäästi aiemman presidentti Barack Obaman hallinnon neuvottelemaa ydinsopimusta.

Öljymarkkinat reagoivat Yhdysvaltain ilmoitukseen nousujohteisesti. Öljybarrelin hinta oli Yhdysvaltain ja Britannian pääindekseissä muutaman prosentin koholla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi