Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Ennätys on vasta esimakua: PHP:n "isojako" voi nostaa osingon yli tonniin, mutta vasta ensi vuodesta alkaen

PHP Holdingin osakkeenomistajat päättävät 6. toukokuuta Lahdessa, myydäänkö yhtiön omistamat 34 miljoonaa teleoperaattori DNA:n osaketta norjalaiselle Telenorille. Kuva: Sami Lettojärvi

PHP Holdingin osinko nousee tänä keväänä 230 euroon osaketta kohti. Se on jälleen uusi ennätys.

Lahtelaisyhtiön hallitus esittää 6. toukokuuta kokoontuvalle yhtiökokoukselle, että kullekin osakkeelle maksettaisiin osinkoa 230 euroa.

Osinkoehdotus tuli julki torstaina PHP:n yhtiökokouskutsussa Etelä-Suomen Sanomissa.

PHP Holdingin omaisuus pyritään tulevina vuosina yhtiön linjauksen mukaisesti jakamaan omistajille mahdollisimman "verotehokkaasti", kertoo toimitusjohtaja Ari Turunen. Kuva: Kalle Puttonen

Kesäkuussa käteen 425,50

PHP:llä on vielä lähes 40 000 osakkeenomistajaa. Useimmilla on kaksi osaketta. Heidän osinkonsa olisi yhteensä 460 euroa, josta vähennetään veroa 7,5 prosenttia. Tilille tulee 425,50 euroa viimeistään 14. kesäkuuta.

Tämän kevään osinko on vielä "normaali". Osinkojen yhteismäärä on runsaat 46 miljoonaa euroa.

Vielä ei olla jakamassa sitä 712 miljoonan euron summaa, jonka Telenor on luvannut maksaa PHP Holdingin omistamasta runsaan neljänneksen osuudesta teleyhtiö DNA:n osakekannasta.

Sopimus osakemyynnistä tuli julki viime viikolla, ja nyt PHP:n hallitus esittää yhtiökokoukselle sopimuksen hyväksymistä.

Telenorin kanssa sovittu hinta DNA-osakkeista tarkoittaa sitä, että yhden PHP Holdingin osakkeen matemaattinen arvo on noin 4 500 euroa.

Koska osakemyynnistä vasta päätetään ja rahat tulevat aikaistaan loppuvuonna, mahdollisten myyntirahojen mahdollisista käyttökohteista voi vain keskustella.

Kuva: Timo Filpus

Ei mitään "kertarysäystä"

Odotettu "isojako" voi alkaa vasta vuoden kuluttua. On melko todennäköistä, että "kertarysäystä" ei tule. PHP-omaisuuden siirtyminen osakkaille vie useita vuosia, koska siten osakkaat pääsevät mahdollisimman alhaisella verotuksella.

Pari vuotta sitten tuli julki linjaus, jonka mukaan PHP:n omaisuus muutettaisiin osakkeenomistajille "likvidiin muotoon" eli rahaksi tai helposti rahaksi muutettavaksi 5–10 vuoden kuluessa.

– Näin laskien jäljellä olisi 3–8 vuotta. Päätöksiä aikataulusta tai toimintatavoista ei ole vielä. Hallitus alkaa pohtia käytännön toimia yhtiökokouksen jälkeen, PHP:n toimitusjohtaja Ari Turunen kertoo.

Hän ei ota kantaa mahdollisiin tuleviin osinkoihin, mutta omaisuuden jako edellä mainitussa aikataulussa tarkoittaisi 600 – 1 500 euron osinkoa osaketta kohti vuodessa.

Säätiöön esitetään viittä miljoonaa euroa

Jos yhtiökokous hyväksyy DNA-myynnin, osakkaat saavat päätettäväkseen viiden miljoonan euron lahjoituksen perustettavalle PHP-säätiölle.

– Hallituksen ajatus on, että PHP:stä jäisi jotain pysyvää maakunnan hyväksi. Säätiöstä on keskusteltu, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty. Asia on osakkeenomistajien käsissä, Turunen korostaa.

PHP-säätiö tukisi yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä maakunnassa, erityisesti ICT-alan liiketoimintaan liittyvää koulutusta ja tutkimusta sekä alan alkavaa liiketoimintaa.

Yhtiökokoukselta pyydetään valtuutusta myös 50 000 euron lahjoituksiin.

Liikevaihto nousi, sijoituksista alaskirjaus

PHP Holdingin konserniliikevaihto kasvoi viime vuonna 11 miljoonaan euroon edellisvuoden 7 miljoonasta. Tulos ennen veroja oli lähes 33 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna tulos oli 39 miljoonaa euroa.

Konserniin kuuluvat yhtiö tekivät yhteensä 3,3 miljoonan euron suuruisen alaskirjauksen epävarmoista sijoitussaatavista.

Toimitusjohtaja Turusen mukaan kyse oli joukkolainasijoituksista, joita hoitanut hollantilainen yritys oli toiminut vastoin ohjeita. PHP pyrkii oikeusteitse turvaamaan saataviaan.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi