Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Näin Energiavirasto ratkaisi valituksen Lahti Energian tehomaksun tasapuolisuudesta

Sähkönsiirron tehomaksuhinnoittelu on talven aikana puhuttanut Lahdessa. Tehomaksu on käytössä myös Helsingin seudulla. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahti Energian verkkoyhtiön LE-Sähköverkon uusi tehomaksu ei riko sähkömarkkinalakia, katsoo Energiavirasto tuoreessa päätöksessään.

Lahtelainen sähkönkäyttäjä valitti tammikuussa virastoon tehomaksusta katsoen sen rikkovan lain vaatimusta asiakkaiden tasapuolisesta kohtelusta.

Viranomainen otti jutun käsittelyyn ja pyysi verkkoyhtiöltä selvitystä.

Verkkoyhtiön mukaan tasapuolisuuden vaatimus täyttyy asiakasryhmän sisällä. Selvityksessä huomautettiin, että kahden käyttöpaikan kohteissa on "tehoristeilyä", joka tasoittaa liittymän kuormitusta. Samaa ilmiötä ei ole yhden käyttöpaikan kohteissa. Ne voidaan siis katsoa kuuluviksi eri asiakasryhmään kuin kahden käyttöpaikan kohteet, jotka saavat edelleen valita joko vanhan tai uuden hinnoittelumallin.

Energiavirasto katsoo, että LE -Sähköverkko ei ole menetellyt sähkömarkkinalain 24. pykälän vastaisesti, kun se siirsi yli 3 x 20 ampeerin yhden käyttöpaikan asiakkaat vain tehomaksun käyttäjiksi.

LE-Sähköverkon tehomaksu on 0,77 euroa kilowatilta ja sitä maksetaan kuukausittain edellisvuoden suurimman tuntitehon mukaan. Hinnoittelua on perusteltu tarpeella tasata tehopiikkejä, joista syntyy kustannuksia verkonhaltijalle.

Tehomaksun piirissä on 26 000 omakoti- ja mökkiasiakasta. Kerros- ja rivitaloissa uutta hinnoittelumallia ei käytetä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi