Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Mona von Weissenberg muutti Kiinaan ja yllättyi: Kaikki hoituu tehokkaasti kännykällä, käteistä ja kortteja ei käytä juuri kukaan

Kiinalaisten alustat ja sovellukset toimivat tehokkaasti. Kiinalaiset alan yhtiöt ovat kasvaneet jättiläisiksi, ja maa valloittaa muutenkin maailmaa. Kiinan markkinoille lähtevien suomalaisten kannattaa olla valmiita oppimaan.

Lahdessa perjantaina vieraillut Mona von Weissenberg tekee työtä Shanghaissa, jossa asuu jo 25 miljoonaa ihmistä. Pelkästään metrolla kulkee 13 miljoonaa päivittäin. Kuva: Mirja Hussain

Suomalaisten on turha lähteä Kiinaan liian tietäväisellä asenteella. Kiinalaisilla on nyt vahva itsetunto, eikä syyttä. Maan talous on kasvanut huimasti, ja sadat miljoonat ihmiset ovat nousseet köyhyydestä niin nopeassa tahdissa, että vastaavaa ei ole tapahtunut muualla.

Kiina on myös järjestelmällisesti ostanut monia yrityksiä ja infrastruktuuria eri puolilta maailmaa.

– Sanoisin, että Kiinaan kannattaa lähteä nöyränä ja valmiina oppimaan uutta. Yritysten on hyvä solmia suhteita myös kaupunkien johtoon, toteaa Mona von Weissenberg.

Hän on viime syksystä lähtien työskennellyt Shanghaissa Handelsbankenin yrityspankkitoiminnan johtajana.

– Suurin yllätys minulle on ollut valtava, kaikenkattava digitaalisuus Kiinassa. Alustat ja sovellukset myös toimivat hyvin. Lähes kaikki maksut hoidetaan mobiilisti.

Mona von Weissenberg hoitaa kauppa- ja monet muutkin asiat Kiinassa kännykällä. Kuva: Mirja Hussain

Suomella on Kiinassa hyvä maine. Täkäläistä puhtautta arvostetaan, ja muistissa ovat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailut maassa.

Kiinalaiset arvostavat aitoja merkkituotteita, vaikka usein maku- ja värimieltymykset poikkeavat länsimaisista.

– Naapurillani on vaaleanpunainen Porsche, jonka kyljessä on Pipsa-possun kuvia, von Weissenberg kertoo.

Von Weissenberg ja Handelsbanken Suomen rahoitusjohtaja Vesa Kalenius kertoivat perjantaina Kiinasta Hämeen Kauppakamarin Kasvuklubin tilaisuudessa. Kalenius on työskennellyt lähes 14 vuotta Handelsbankenin Pekingin, Shanghain ja Singaporen toimipisteissä. Lahdessa he nostivat esiin perusasioita tämän päivän Kiinasta.

1 Kiinan digitaalinen etumatka on valtava

Maassa on 829 miljoonaa internetin käyttäjää, joista lähes kaikki eli 812 käyttävät nettiä mobiilisti. Mobiilitekniikka toimii tehokkaasti ja monista alan yhtiöistä on kasvanut jättiläisiä, joilla on satoja miljoonia kansainvälisiä asiakkaita.

Esimerkiksi kiinalainen Tencent-yhtiö on maailman suurin pelifirma ja maailman toiseksi suurin sosiaalisen median yhtiö. Kiinassa sillä on yli miljardi WeChat-sovelluksen käyttäjää.

Taksisovellusyhtiö Didi oli lähes yhtä suuri Uberin kanssa viime vuonna. Kasvojen tunnistamiseen erikoistunut SenseTime on alallaan maailman suurin. Kiinalaiset eivät murehdi nettisensuuria.

2 Kiinan kasvu on hidastunut, mutta on edelleen kovaa

Viime vuonna talouskasvu oli noin kuusi prosenttia eli koko Australian bruttokansantuotteen verran. (Australian talous on maailman 14. suurin.) Kiinan talous on jo 70 prosenttia Yhdysvaltain talouden koosta.

Maailman kaikista ajoneuvoista 28 prosenttia myydään Kiinassa.

Liikevaihdoltaan maailman suurimpien yritysten Fortune500 -listan yrityksistä 22 prosenttia on kiinalaisia.

Viime vuonna yli puolet kiinalaisyritysten tuotannosta meni vientiin. Viennin osuus on kuitenkin vähenemässä.

Mona von Weissenberg ja Vesa Kalenius vierailivat perjantaina Lahdessa Hämeen kauppakamarin Kasvuklubissa. He kertoivat muun muassa kiinalaisten runsaasta kännykän käytöstä. Kuva: Mirja Hussain

3 Ilmastoteema nousee myös Kiinassa

Varsinkin nuori polvi nostaa esiin ympäristönäkökulmia.

Kiinassa on miljoona sähköautoa. Shanghaissa kaikki mopot ovat sähkökäyttöisiä. Ainakin ulkomaalaisten yritysten ympäristömääräykset ovat tiukkoja ja niitä valvotaan reaaliaikaisesti.

Maalla halpojen energialähteiden kuten hiilen käyttö on vielä yleistä.

4 Kiinan väestönkasvu hyytyy vähitellen

Yhden lapsen politiikasta on luovuttu ja hedelmällisyysluku on nyt 1,6. Kiinalaisia on nyt 1,39 miljardia, mutta vuonna 2100 jo alle miljardin. Eläköitymisen kiivas tahti alkaa 2050-luvulla: silloin kahdeksan miljoonaa ihmistä poistuu työelämästä vuosittain.

Eliniän odote on noussut Kiinassa 76,3 vuoteen. Ihmiset arvostavat talouden vakautta. Lapset saavat nyt vauraamman elämän kuin vanhempansa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi