Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Tutkimus: Julkisia kilpailutuksia vaivaa vakava kilpailun puute – yli puoleen kilpailutuksista tulee vain 0–2 tarjousta

Suomessa tietynsuuruiset julkiset hankinnat on yleensä kilpailutettava. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Julkisia kilpailutuksia vaivaa vakava kilpailun puute. Tämä ilmenee Valtion taloudellinen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Aalto-yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Kilpailua ei käytännössä ole, koska yli puoleen kilpailutuksista tulee vain 0–2 tarjousta.

Suomessa tietynsuuruiset julkiset hankinnat on yleensä kilpailutettava. Tutkimuksen mukaan kilpailuttamisen tavoite julkisten varojen mahdollisimman tehokkaasta käytöstä ei kuitenkaan näytä tällä hetkellä toteutuvan.

Kilpailusta oli puutetta kaikilla toimialoilla ja niin kuntien kuin valtion tai muiden julkisen sektorin toimijoiden hankinnoissa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin julkisten hankintojen kilpailutuksia Suomessa vuosina 2010–2017.

Tutkimuksessa havaittiin, että kilpailun puute on yhteydessä korkeampiin hankintahintoihin eli kilpailun puutteella on vakavia ja odotettuja seurauksia.

– Kilpailun puute näyttää johtuvan sekä siitä, että ylipäänsä potentiaalisia tarjoajia ei ole riittävästi että erityisesti siitä, että suuri osa potentiaalisista tarjoajista ei jätä tarjousta, arvioi VATT:n johtava tutkija Janne Tukiainen tiedotteessa.

Hankkija, kuten valtio tai kunnat, voivat VATT:n mukaan yrittää vaikuttaa kilpailun puutteeseen. Kohteita voi suunnitella niin, ettei yrityksille ole liian vaikeaa laskea palvelun tuottamisesta heille aiheutuvia kustannuksia. Myös kilpailutusten pelisääntöjä voi yksinkertaistaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi