Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Huikea tarina myös maakunnan kannalta" - DNA-kauppa rikastuttaa Päijät-Hämettä ennennäkemättömällä tavalla

PHP:llä lähes 40 000 pienomistajaa. Useimmilla heistä on osakepari, jonka matemaattinen arvo ponnahti nyt jopa 9 000 euroon. Sijoittajat ovat tyytyväisiä.

DNA työllistää asiakaspalveluissaan ja myymälöissään Päijät-Hämeessä reilut 300 henkeä. Juuso Perjo esitteli tiistaina puhelimia DNA Kaupan myymälässä Lahden Triossa. Kuva: Sami Lettojärvi

DNA-osakkeiden myynti on tuomassa ennenäkemättömän rahavirran Päijät-Hämeeseen.

Norjalainen Telenor kertoi tiistaiaamuna ostavansa suomalaisilta Findalta ja PHP Holdingilta yhteensä 54 prosentin osuuden teleyhtiö DNA:sta noin 1,5 miljardilla eurolla.

Kauppa on merkittävä sekä valtakunnallisesti että alueellisesti.

– DNA-osakkeiden myynti on strategiamme mukainen toimi. Tämä on huikea tarina myös Päijät-Hämeen maakunnan kannalta, sanoo lahtelaisen PHP:n pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja Jukka Ottela.

Puheenjohtaja Jukka Ottelan hymy on herkässä. PHP:n osakkeiden arvo on tällä vuosikymmenellä noussut jyrkästi DNA:n kasvun ja kehityksen myötä. Kuva: Janne Laakkonen

Kun kauppahinta on 20,90 euroa osakkeelta ja osakkeita PHP:llä runsaat 34 miljoonaa, kauppasumma on lahtelaisittain muikea 713 miljoonaa euroa. Hinta maksetaan käteisellä kaupan toteutumishetkellä, näillä näkymin vielä tämän vuoden puolella.

Lue myös: DNA:n mittava voitonjako mahdollistaa jälleen ison osingon PHP:n omistajille
 

Suoran omistuksen lisäksi PHP saa noin 200 miljoonan euron myyntitulon välillisistä omistuksistaan. PHP omistaa Rival-rahaston kautta noin neljäsosan Findasta, joka niin ikään myy DNA-omistuksensa Norjaan.

– DNA:n osakkeet listattiin aikanaan 10,10 euron hintaan. Listauksen jälkeen osinkoja on saatu yhteensä 2,75 euroa. Nyt saatava 20,90 euron kauppahinta on erinomainen PHP:n osakkeenomistajille kaikilla mittareilla. Telenorin halu sitoutua DNA:n liiketoiminnan ja tuotteiden pitkäjänteiseen kehittämiseen varmistaa, että omistajavaihdos on kaikkien osapuolien etujen mukainen, toteaa PHP:n toimitusjohtaja Ari Turunen.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kymmenen prosenttia "BKT:stä"

PHP:ssä on isoja sijoittajaomistajia maakunnan ulkopuolelta, mutta noin 70 prosenttia osakkeista on hajautuneena lähes 40 000 omistajalle, joista valtaosa on Päijät-Hämeessä asuvia entisiä PHP:n puhelinosakkeen omistajia. Heitä kiinnostanee ainakin yhtiön tuleva osinkopolitiikka.

Luvassa olevat runsaat 900 miljoonaa euroa tarkoittavat matemaattisesti, siis teoriassa, jopa 4 500 euroa kutakin PHP:n osaketta kohti. Useimmilla omistajilla on kaksi osaketta.

Mainittu 900 miljoonaa euroa on noin 15 prosenttia Päijät-Hämeen yhden vuoden bruttokansantuotteesta. Jos jätetään ulkopaikkakuntalaiset omistajat pois, Päijät-Hämeen "siivu" kauppasummasta olisi noin 600 miljoonaa euroa eli kymmenisen prosenttia maakunnan yhden vuoden bruttokansantuotteesta. Koko Suomen mitassa vastaavaa luokkaa olisi reilun 20 miljardin euron yrityskauppa.

"Tätä on odotettu vuosikaudet"

Helsinkiläinen sijoittaja, Rival-rahastojen salkunhoitaja Tommi Aurejärvi on ollut PHP:ssä omistajana jo parin vuosikymmenen ajan.

– Näitä asioita on mietitty jo pari vuotta. Ei tiedetä, miltä maailma näyttää vuoden tai kahden kuluttua, Aurejärvi perustelee myynnin ajoitusta.

Hän kuvaa tuottoa hyväksi.

Pitkäaikainen PHP-sijoittaja Petri Helenius Orimattilasta on niin ikään tyytyväinen.

– Tätä on odotettu vuosikaudet, hän sanoi.

Odottaminen kannatti.

PHP luovutti useiden muiden alueellisten puhelinyhtiöiden tapaan liiketoimintansa DNA:lle vuonna 2007. Alkoi voimakkaan kasvun aika.

– Iso kiitos kuuluu DNA:n johdolle ja osaavalle henkilöstölle siitä, missä nyt ollaan. Tämä on huikea tarina, Jukka Ottela lausuu ottaen hieman kunniaa myös DNA:n hallitukselle, jossa itsekin on ollut jäsenenä vuodesta 2010 lähtien.

Kuva: Anssi Hietamaa

Hinta oli vuonna 2013 "liian halpa"

Vuonna 2013 DNA selvitti mahdollisuutta listautua Helsingin pörssiin, mutta hanke raukesi, kun koko DNA:n arvoksi tuolloin laskettiin vajaat 800 miljoonaa euroa.

– Laskimme PHP:ssä, että tuo hinta oli liian alhainen DNA:n mahdollisuuksiin nähden, Ottela sanoo.

Vuonna 2013 PHP ja Finda ostivat Kuopion ja Oulun puhelinyhtiöiltä DNA-osakkeet, minkä jälkeen kaksikko omisti yhdessä valtaosan DNA:n osakekannasta.

Noihin kauppoihin liittyi riskiä, mutta se kannatti.

Vuoden 2016 lopulla DNA listautui pörssiin, ja yrityksen arvo oli silloin noin 1,4 miljardia euroa.

– 4G-verkkoa rakennettiin etupainoisesti, jolloin DNA:n asema parhaan verkon ansiosta vahvistui markkinoilla, Ottela summaa.

Pörssiaikana kaksinkertaiseksi

Kasvun ja kannattavan toiminnan ansiosta DNA:n osakekannan on pörssilistauksen aikana eli runsaassa kahdessa vuodessa on noin kaksinkertaistunut 2,8 miljardiin euroon.

Nyt oli aika myydä.

Kauppahinta on erinomainen PHP:n osakkeenomistajille kaikilla mittareilla. PHP Holdingin toimitusjohtaja Ari Turunen

– Olemme toimineet DNA:ssa perustajaomistajana. On pyritty löytämään henkilöstön, omistajien ja asiakkaiden kannalta paras ratkaisu. Telenor-kaupassa nämä edellytykset täyttyvät, Ottela toteaa.

Hän ei ota vielä kantaa, miten nuo aikanaan tulevat 713 miljoonaa euroa plus välillisistä DNA-omistuksista saatavat rahat tullaan käyttämään.

PHP:n hallitus alkaa miettiä yhtiölle uutta strategiaa, josta kuultaneen enemmän aikaisintaan loppuvuonna, jos ja kun DNA-osakkeiden myynti on toteutunut.

Viidennes yli viime aikojen keskikurssin

Sijoittajia miellyttää muun muassa se, sovittu kauppahinta ylittää runsaalla 21 prosentilla DNA:n osakkeista kolmen viime kuukauden aikana maksetun, kaupankäyntimäärillä painotetun ja osingolla korjatun keskihinnan.

DNA:n osinko "irtosi" osakkeesta maaliskuun lopulla. Tämä vielä maksamaton 1,10 euron osakekohtainen osinko, kaikkiaan 37,5 miljoonaa euroa, maksetaan PHP:lle eikä se vaikuta kauppahintaan.

Kaupan toteutuminen edellyttää PHP:n yhtiökokouksen hyväksyntää sekä viranomaisten hyväksyntää.

PHP:n yhtiökokous pidetään 6. toukokuuta, ja hallitus tulee ehdottamaan kaupan hyväksymistä. Tietyt osakkeenomistajat ovat sitoutuneet äänestämään kaupan hyväksymisen puolesta PHP:n yhtiökokouksessa.

Telenor arvioi alustavasti kaupan toteuttamisen edellyttämien lupien saannin tapahtuvan kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen aikana.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi