Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Erinomainen hinta kaikilla mittareilla" – lahtelainen PHP myymässä DNA-osakkeensa 713 miljoonalla eurolla

PHP Holdingin yhtiökokous päättää osakemyynnin hyväksymisestä toukokuussa.

DNA on vuokralaisena PHP:n vanhassa pääkonttorikiinteistössä Lahden Harjukadulla. Kuva: Pirjo Kamppila

DNA:n osake-enemmistön myynti norjalaiselle Telenorille tuottaa valtavan rahapotin PHP Holdingille.

Lahtelaisyhtiö on DNA:n toiseksi suurin omistaja lähes 26 prosentin osuudellaan.

Kun kauppahinta on 20,90 euroa osakkeelta ja osakkeita runsaat 34 miljoonaa, kauppasumma on lahtelaisittain muikea 713 miljoonaa euroa. Hinta maksetaan kaupan toteutumishetkellä, näillä näkymin vielä tämän vuoden puolella.

– DNA:n osakkeet listattiin aikanaan 10,10 euron hintaan. Listauksen jälkeen osinkoja on saatu yhteensä 2,75 euroa. Nyt saatava 20,90 euron kauppahinta on erinomainen PHP:n osakkeenomistajille kaikilla mittareilla. Telenorin halu sitoutua DNA:n liiketoiminnan ja tuotteiden pitkäjänteiseen kehittämiseen varmistaa, että omistajavaihdos on kaikkien osapuolien etujen mukainen, toteaa PHP:n toimitusjohtaja Ari Turunen.

Lue myös: PHP maksoi satojen omistajien osingot myöhässä – tuhansilta "kadonneilta" osakkailta jää nyt saamatta lähes miljoona euroa
 

Hyvää on muun muassa se, että kauppahinta ylittää runsaalla 21 prosentilla DNA:n osakkeista kolmen viime kuukauden aikana maksetun, kaupankäyntimäärillä painotetun ja osingon "irtoamisella" korjatun keskihinnan.

DNA:n osinko "irtosi" osakkeesta maaliskuun lopulla. Tämä vielä maksamaton 1,10 euron osakekohtainen osinko, kaikkiaan 37,5 miljoonaa euroa, maksetaan PHP:lle eikä se vaikuta kauppahintaan.

Myynnistä päätetään yhtiökokouksissa

Kaupan toteutuminen edellyttää PHP:n yhtiökokouksen hyväksyntää. PHP:n hallitus kutsuu yhtiön varsinaisen yhtiökokouksen koolle 6. toukokuuta, ja hallitus tulee ehdottamaan ja suosittelemaan kaupan hyväksymistä.

Tietyt PHP:n osakkeenomistajat ovat sitoutuneet äänestämään kaupan hyväksymisen puolesta PHP:n yhtiökokouksessa. Kutsu varsinaiseen yhtiökokoukseen julkaistaan erikseen. Kaupan toteuttaminen edellyttää lisäksi vaadittavien viranomaishyväksyntöjen saamista.

Kaupan toteuttamisen jälkeen Telenor on ilmoittanut tekevänsä pakollisen ostotarjouksen lopuista DNA:n osakkeista. Telenor arvioi alustavasti kaupan toteuttamisen edellyttämien lupien saannin tapahtuvan kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen aikana.

PHP:lle luvassa olevaa rahavirtaa kasvattaa oleellisesti se, että yhtiö omistaa Rival-rahaston kautta noin neljäsosan Findasta, joka on DNA:n suurin omistaja runsaan 28 prosentin osuudellaan.

Myös Finda-leiri on sopinut osakkeidensa myymisestä, ja tässäkin tapauksessa kaupan toteutuminen edellyttää viranomaislupia ja Findan yhtiökokouksen hyväksyntää.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi