Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Aiempaa useampi jäi työkyvyttömyyseläkkeelle – suurin yksittäinen syy oli masennus

Yleisimmät syyt työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt. Kuva: Lehtikuva / Pihla Lehmusjoki

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna seitsemän prosenttia enemmän ihmisiä kuin toissa vuonna, kertoo Eläketurvakeskus. Sen mukaan kasvu näkyi varsinkin mielenterveyssyistä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrässä. Mielenterveysongelmat näkyvät entistä enemmän myös sairauspoissaolojen taustalla.

Kaikkiaan työkyvyttömyyseläkkeelle jäi viime vuonna 19 900 ihmistä. Heistä hieman alle kolmannes jäi osatyökyvyttömyyseläkkeelle.

– Kymmenisen vuotta jatkunut positiivinen kehitys katkesi vuonna 2018. Alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden ja niistä täytenä myönnettyjen eläkkeiden määrä kääntyi selvään kasvuun. Ikäryhmittäin katsottuna kasvu kohdistui lähinnä 25–44-vuotiaisiin ja 60 vuotta täyttäneisiin, kertoo Eläketurvakeskuksen tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino tiedotteessa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneissä oli naisia hieman enemmän kuin miehiä. Yleisimmät syyt työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt.

Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen oli masennus.

Mielenterveyssyyt ajavat etenkin nuoria sairauslomalle

Mielenterveysongelmat näkyvät entistä enemmän myös sairauslomien taustalla. Terveyspalveluyritys Terveystalo julkisti torstaina omaan potilasaineistoonsa perustuvia tietoja, joiden mukaan mielenterveyden ongelmista aiheutui viime vuonna keskimäärin 17 sairauspoissaolopäivää potilasta kohden. Kolmessa vuodessa niiden määrä on kasvanut yli 50 prosenttia.

Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren vahvistaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että nuorilla naisilla mielenterveyden ongelmat ovat jo nyt selvästi suurin syy Kelan korvaamiin sairauspoissaoloihin. Myös nuorilla miehillä mielenterveyden ongelmat ovat nousseet ykköseksi sairauspoissaolojen syynä, samoin 35–49-vuotiailla naisilla.

– Jos trendi jatkuu, mielenterveyssyyt ohittavat kohta tuki- ja liikuntaelinsairaudet sairauspoissaolon syynä, Blomgren sanoo HS:n mukaan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi