Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Työvoimapula vaivaa jo yli viittäkymmentä ammattia – huomattava kasvu parissa vuodessa

Työvoimapula on yleistymässä erityisesti terveys- ja sosiaalialalla. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Työvoimapula vaivaa yhä useampaa ammattia, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö. Työvoimapula on yleistymässä erityisesti terveys- ja sosiaalialalla. Suurta pulaa on osaavista puheterapeuteista, erikois- ja ylilääkäreistä sekä yleislääkäreistä.

Tuoreimman arvion mukaan vuoden alussa osaavista tekijöistä oli pulaa jo 54 ammatissa. Kasvu on huomattava, sillä vuotta aiemmin työvoimapulasta kärsi 39 ammattia ja kaksi vuotta sitten 24.

TE-toimistojen mukaan rekrytointitarpeet kasvavat siivoojien, ravintolatyöntekijöiden, kodinhoitajien, kotiapulaisten, rakennusmaalarien ja maansiirtokoneiden kuljettajien ammateissa.

Ministeriö tarkastelee työvoimapulan tilannetta 200 ammatin kohdalla. Tiedot käyvät ilmi ministeriön torstaina julkaisemasta Ammattibarometrista, joka perustuu TE-toimistojen arvioihin.

Ylitarjontaa luovilla aloilla

Työvoiman ylitarjonnan kanssa painineiden ammattien lista on samaan aikaan pienentynyt. Ylitarjonta-ammatteja on nyt enää 21, kun vuotta aiemmin niitä oli 29.

Rakennusala näyttää toipuneen sitä vielä viime vuonna pahasti vaivanneesta työvoimapulasta. Pula-ammattien listalla olivat rakennusalalta enää vain työnjohtajat, kun vielä viime vuonna työvoimapulasta kärsivät myös rakennusinsinöörit, betonirakentajat ja raudoittajat sekä muut rakennustyöntekijät.

Ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleissihteerin ammatissa. Uusina ammatteina ylitarjonnasta kärsivien listalle ovat nousseet tuote- ja vaatesuunnittelijat, kirjastotyöntekijät sekä koulunkäyntiavustajat.

Ylitarjonta-aloilla on paljon luovan työn ammatteja, kuten eri alojen tuotesuunnittelijoita sekä kaupallisen ja yleisen viestinnän ammatteja.

Ammattibarometri on julkaistu kokonaisuudessaan verkossa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi