Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Osakeasuntojen hinnat loikkasivat Oulussa ja Turussa, pääkaupunkiseudulla kehitys maltillisempaa

Oulussa ja Turussa osakeasuntojen hinnat nousivat noin kuusi prosenttia. Helsingin kehyskunnissa ja Vantaalla hinnat laskivat hieman. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Osakeasuntojen hintojen edestakaisin sahaava kehitys jatkui helmikuussa nousujohteisena. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat Suomessa tammikuusta helmikuuhun kaksi prosenttia. Muualla maassa hinnat nousivat pääkaupunkiseutua enemmän.

Voimakkainta osakeasuntojen hintojen kehitys oli Oulussa ja Turussa, joissa hinnat nousivat noin kuusi prosenttia. Helsingin kehyskunnissa ja Vantaalla hinnat puolestaan laskivat hieman.

Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,5 prosenttia ja pysyivät muualla Suomessa lähes samalla tasolla.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan osakeasuntojen hinnan nousu helmikuussa on pikemmin hetkellinen käänne kuin pysyvä suunta asuntomarkkinoilla.

– Helmikuun yhden kuukauden ennakkotiedosta ei kannatakaan tehdä liian suuria johtopäätöksiä suunnan kääntymisestä. Kolme tekijää painavat asuntojen hintoja tänäkin vuonna: vaisu väestökehitys, runsas rakentaminen ja kiristynyt rahoitus, Brotherus sanoo tiedotteessa.

Brotherus kuvaa hintojen hoipertelua poikkeuksellisena nousukauden aikana.

Asuntokauppa kävi edellisvuoden malliin

Vanhojen osakehuoneiston velaton neliöhinta on nyt koko maassa noin 2 100 euroa. Hinnan keskiarvoa pakottavat ylöspäin pääkaupunkiseudun hinnat, sillä muun Suomen neliöhinta on keskimäärin 1 650 euroa.

Helsinki liikkuu vertailussa omilla tuhatluvuillaan, siellä neliöhinta vilistää lähes 4 500 eurossa.

Tampereen osakeasuntomarkkinoilla hinnat sahasivat rajusti viime vuonna, mutta alkuvuoden aikana hinnan kehitys on maltillistunut ja palannut viime vuoden alun tasolle. Tampereella osakeasunnon velaton neliöhinta on likellä 2 500 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan osakeasuntokauppoja on tehty tammi–helmikuussa Suomessa 6 700 kappaletta. Viime vuonna vastaavaan aikaan osakeasuntoja ostettiin reilu sata enemmän.

Tilastokeskuksen kuukausitilaston tiedot perustuvat noin 50 prosenttiin kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat tulevien kuukausien aikana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi