Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kaurabuumi vain kiihtyy - Fazerin kova kilpailija ostaa briteiltä suuren kauramyllyn

Aamupuuro maistuu aina, mutta kaurasta saadaan nykyään paljon muutakin. Suuret yritykset, kuten Fazer Suomessa ja Lantmännen Ruotsissa investoivat nyt kilvan kauratuotteiden kehittämiseen ja valmistukseen. Kuva: Sami Lettojärvi

Suomalainen Fazer ei ole ainoa yritys, joka sijoittaa isoja rahoja kauraan.

Elintarvikeyritys Lantmännen kertoo ostavansa suuren kauramyllyn Norrköpingin läheltä Ruotsissa. Kolme kauramyllyä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa omistava Lantmännen sanoo olevansa johtava kauranjalostaja Pohjoismaissa.

Brittiläiseltä Tate & Lyle -yhtiöltä ostettava Kimstadin mylly pystyy käsittelemään 55 000 tonnia kauraa vuodessa ja valmistamaan muun muassa kauraproteiinia, beetaglukaania ja kaurajauhoa elintarviketeollisuuden käyttöön.

Lantmännen perustelee yritysostoa kauratuotteiden kysynnän nopealla kasvulla.

Kasvua lienee vauhdittanut se, että Euroopan elintarvikeviranomainen EFSA on hyväksynyt terveysväitteet kauran tuomista eduista sydänterveyteen, verensokeriin, veren kolesterolipitoisuuteen ja vatsan hyvinvointiin.

– Kaura on strateginen investointikohde ja kauraliiketoiminnan kehittäminen oleellinen osa Pellolta Pöytään (Jord till Bord 2030) -strategiaamme, korosti Lantmännen Groupin konsernijohtaja Per Olof Nyman.

Yritys aikoo edelleen investoida kauranjalostuslaitoksiin.

Lantmännen on noin 25 000 ruotsalaisen maataloustuottajan omistama monialainen ja kansainvälinen suuryritys. Liikevaihto oli viime vuonna 4,5 miljardia euroa, lähes kolminkertainen Fazeriin verrattuna.

Suomessa Lantmännen omistaa muun muassa Vaasan-leipomot sekä 37,5 prosentin osuuden Itämeren alueen johtavasta mallasyhtiöstä Viking Maltista, jonka pääomistaja on lahtelainen Polttimo.

Kaura on strateginen investointikohde. Lantmännen Groupin konsernijohtaja Per Olof Nyman

Perheyhtiö Fazer avasi vuonna 2013 Lahteen kauramyllyn, joka voitti vuonna 2015 vuoden elintarvikkeen palkinnon Sadonkorjuu-puurohiutaleillaan.

Myllyä laajennettiin pian, jolloin Fazerin kauraostot nousivat 40 000 tonniin vuodessa.

Jatkojalostusta lisäsi Lahteen rakennettu tuotantolinja, jolla jyvistä "rikastetaan" beetaglukaania, proteiinia ja kauraöljyä. Näiden "rikasteiden" käyttö mahdollistaa käytännössä kauraan liitettyjen terveysväittämien käytön myös näitä aineita sisältävien kuluttajatuotteiden, kuten välipalapatukoiden, markkinoinnissa.

Maaliskuun 2019 alussa Fazer kertoi rakentavansa Lahteen kaurankuoria hyödyntävän ksylitolitehtaan. Noin 40 miljoonan euron tehdashanke nostaa yrityksen investoinnit kauraliiketoimintaansa tällä vuosikymmenellä Lahdessa noin 50 miljoonaan euroon.

Suomessa Paulig osti vuonna 2016 enemmistön nyhtökauraa valmistavasta yrityksestä.

Lue myös: Fazer kertoi myydyimmät tuotteensa - yksi on lahtelainen ja toinen on sininen
 

Taivalkosken Myllyn Etelä-Pohjanmaalla kehittämä ja Asikkalassa toimivan Viipurilaisen Kotileipomon kuluttajamarkkinoille tuoma kaurapuuteri Puhtikaura sai vuoden 2016 kotimaisen elintarvikkeen palkinnon.

Elintarvikkeeksi kasvatettavan kauran viljelyala on viime vuosina ohittanut lähinnä hevosten ravinnoksi käytettävän rehukauran viljelyalan Suomessa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi