Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Satoja uusia pakettiautomaatteja tulossa – verkkokaupan ansiosta automaatit lisääntyvät Suomessa kovalla tahdilla

Pakettiautomaateilla voi vastaanottaa ja lähettää postia. Kuva: Pirjo Kamppila

Uusia pakettiautomaatteja tulee jatkuvasti lisää, koska verkkokauppa kasvaa. Eri toimijoilla on Suomessa yhteensä vajaat 3 000 automaattia, ja vuotuiset pakettimäärät liikkuvat 13–15 miljoonan välillä.

Posti aikoo avata 500 uutta automaattia tänä vuonna, ja R-kioskeihin avataan 150 Postin pakettiautomaattia tänä keväänä.

Matkahuolto liikkuu samoilla apajilla ja lisää noin 250 uutta automaattia omaan verkostoonsa.

Pakettipiste on uusi toimija. Tämä Lehtipisteen omistama ketju aikoo myös saada valmiiksi oman 300 automaatin verkoston kesään mennessä. Nyt asennettuna on jo 150 automaattia.

– Meillä on verkosto, joka jakaa lehtiä ja varaosajärjestelmiä. Varhaisessa aamujakelussa on 5 500 pistettä Suomessa kello 5–9 kuutena päivänä viikossa. Se on kilpailuvaltti. Meillä on avoin automaattiverkosto, jota käyttävät Matkahuolto, PostNord ja DHL Express, Lehtipisteen myyntijohtaja Juha Teinilä kertoo.

Pakettipisteen ensimmäinen automaatti asennettiin viime lokakuussa. Nyt tavoite on päästä 100 000–150 000 pakettiin kuukaudessa. Vuodessa tavoitellaan 1,5–2:ta miljoonaa pakettia.

Matkahuollolla on ­käytössä kahdenlaisia automaatteja: perinteisiä ja pakettirobotteja hyödyntäviä automaatteja, joissa hukkaneliöitä ei ole. Robottiautomaatit ovat Smartmail-yrityksen omistamia, ja niitä on kokeilukäytössä muun muassa pääkaupunkiseudulla.

– Matkahuollon noin 15 miljoonasta paketista 60 prosenttia oli verkkokaupan lähetyksiä. Se kertoo verkkokaupan mahdista. Pakettivolyymi kasvoi 20 prosenttia viime vuonna, mikä on huima nousu. Kaksi kolmasosaa paketeista tulee ulkomailta, eli kotimaisen verkkokaupan osuus on meillä pienempi, kertoo Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Erkki Vehman.

Postin automaattien määrä myös kasvaa tasaisesti. Koko Suomessa automaatteja on nyt tuhat. Automaatit ovat usein markettien yhteydessä, koska ne halutaan ihmisten kulkureittien varrelle ja pitkien aukioloaikojen piiriin.

– Suomalaiset tykkäävät automaateista. Ne ovat nopeita, helposti saavutettavia, ja niillä voi myös lähettää itse paketteja, pohtii Järvi-Suomen palvelupisteiden aluepäällikkö Risto Muhonen.

R-kioskien kategoriapäällikkö Sanna Toijonen on perehtynyt uusimpiin asiakastutkimuksiin, joiden mukaan jopa 40 prosenttia asiakkaista toivoo automaattia pakettien noutopaikaksi.

– He voivat valita haluamansa automaatin noutopisteekseen. Automaateista voi myös lähettää paketteja, jotka on maksettu etukäteen Postin verkkopalvelussa tai OmaPosti-sovelluksella. Pakettiautomaattiyhteistyöllä Postin kanssa vastaamme asiakkaiden toiveisiin, Toijonen kertoo.

Hän lisää, että ärräpaketeista yhtiö ei ole luopumassa, sillä ne ovat edelleen suosittuja.

Liisa Tanninen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi