Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki on luultua pienempi

Juustoa on aiemmin pidetty ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä pahana kuin naudanlihaa. LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan juuston ilmastohaitat ovat aiemmin arvioitua pienempiä. Juuston tuotanto on tehostunut selvästi viime vuosina, koska valmistuksen sivutuotteena syntyvää heraa voidaan hyödyntää monissa elintarvikkeissa.

Juustoa on aiemmin pidetty ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä pahana kuin naudanlihaa. Uusien tietojen perusteella juuston kuormitus on kuitenkin keskimäärin suurempaa kuin broilerin, mutta samaa luokkaa kuin sianlihan.

Ilmastovaikutukset ovat sitä suuremmat, mitä enemmän juustoon käytetään maitoa. Kovat juustot ovat siten ilmastovaikutuksiltaan raskaammat kuin pehmeät. Kovia juustoja kypsytetään pitempään, mistä tulee lisää päästöjä.

Myös käytetyllä maidolla on vaikutusta hiilijalanjälkeen. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tutkimuksen mukaan lampaan- ja vuohenmaitolitran hiilijalanjälki voi olla kaksin- tai kolminkertainen verrattuna lehmänmaitolitraan.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi