Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

"Ihan punaisella mentiin" – Peikko Groupin toimitusjohtaja muistelee ennätysmäistä vuotta

Uusi tehdas ostettiin myös Lahdesta. Tämän vuoden kasvutavoite on "maltillinen".

Topi Paanasen johtama Peikko valmistaa Lahdessa muun muassa betonielementtien liitososia. Kuva: Katja Luoma

Lahtelainen Peikko Group kasvoi viime vuonna poikkeuksellisen nopeasti.

– Ihan punaisella mentiin. Jouduimme ratkomaan kaikenlaisia tuotantokapeikkoja. Viikonloppuja ja yötöitä tehtiin, kuvailee Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen vuotta 2018, jollaista ei ole vähään aikaan koettu.

Liikevaihto nousi 225 miljoonaan euroon eli lähes 20 prosenttia edellisvuodesta. Aiempina vuosina kasvuvauhti on vaihdellut 10 prosentin tuntumassa.

– Olimme hyvin iloisia, että asiakkaat antoivat meille luottamuksensa, Paananen lisää, mutta myöntää lähes samaan hengenvetoon, että "äärimmäisen pettyneitä oltiin, kun ei pystytty pitämään kannattavuustasoa".

Tulos ennen korkoja ja veroja aleni kahdeksaan miljoonaan euroon edellisvuoden 10 miljoonasta.

Palvelutason ylläpitäminen sekä panostukset tuotantokyvyn kasvattamiseen toivat lisäkuluja. Peikko palailee hiljalleen lähemmäksi normaalikäyntiä, joka Lahdessa tarkoittaa pääsääntöisesti tuotannon pyörittämistä kahdessa vuorossa.

– Olemme nyt pystyneet purkamaan kalleimpia vuoroja.

Lahdesta ostettiin tehdas

Investoinnit jatkuivat suurina. Kokonaissumma oli viime vuonna lähes edellisvuoden tasoa, noin 20 miljoonaa euroa.

Tärkeimpiin kohteisiin kuului 30 000 neliömetrin teollisuuskiinteistön osto Bukarestin läheltä Romaniasta. Tuotanto tehtaalla alkaa huhtikuussa, jolloin käytössä on reilun hehtaarin tila. Alkuvaiheessa työntekijöitä on noin 50. Myöhemmin Romanian-tehtaalla on edellytyksiä nousta koko konsernin suurimmaksi tuotantopaikaksi.

Pietarin tehtaalle Venäjälle ostettiin koneita ja laitteita. Myynnin lisääntyessä Venäjän markkinoilla tehdas pystyy kaksinkertaistamaan tuotantonsa.

Peikko aloitti syksyllä uusien tehdastilojen rakentamisen Ras Al Khaimahissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Tuotanto siirtyy vuokratiloista omiin ensi syksynä.

Kuva: Anssi Hietamaa

Uutta tuli Lahteenkin.

Peikko osti syksyllä Eino Talsi oy:n tehdaskiinteistön Vipusenkadulta aivan omien tuotantotilojensa tuntumasta. Eino Talsin liiketoiminta muuttaa muutaman viikon kuluttua toisiin tiloihin Lahdessa, minkä jälkeen Peikko remontoi tilat omaan käyttöönsä.

– On tärkeää, että tuotannolla on asianmukaiset tilat myös työturvallisuuden kannalta, Paananen toteaa.

Investoinnit supistuvat vuonna 2019 arviolta 10–15 miljoonaan euroon painottuen koneiden ja laitteiden hankintaan.

Tuulivoimatauko jää taakse

Peikko käytti viime vuonna tuotekehitykseen viitisen miljoonaa euroa. Rakennesuunnittelun kumppaneille esiteltiin uusi esivalintaohjelmisto, jolla on jo yli 4 000 käyttäjää. Uusi mallinnusohjelmisto puolestaan lisää tehokkuutta rakennustyömaalla ja helpottaa yhteistyötä suunnittelijoiden ja rakennusyhtiöiden suuntaan.

– Vuoden 2019 tavoitteenamme on jatkaa kasvua, mutta maltillisesti. Tuomme vuoden aikana useita uusia tuotteita markkinoille. Satsaamme kannattavuuden parantamiseen, Topi Paananen kertoo.

Rakennusteollisuus on arvioinut, että rakentamisen huippu Suomessa olisi saavutettu, ja tälle vuodelle on ennakoitu nollakasvua.

Paananen myöntää, että näkymä on aiempaa sumeampi, myös monissa muissa maissa. Toimitilarakentaminen jatkuu kuitenkin kohtalaisen vilkkaana. Tuulivoiman rakentaminen pääsee kesän jälkeen uudelleen vauhtiin, mikä tuonee lisää tilauksia myös Peikon perustusratkaisuille.

Peikko

Lahdessa töissä 350

Lahtelainen perheyritys Peikko on alansa johtava, maailmanlaajuisesti toimiva betonirakenteiden liitostekniikkaan ja liittorakenteisiin keskittyvä yritys.

Omaa tuotantoa on kahdeksassa maassa ja myyntikonttori yli 30 maassa Aasian–Tyynenmeren alueella, Euroopassa, Afrikassa, Kiinassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Amerikassa.

Konsernin palveluksessa oli viime vuonna keskimäärin lähes 1 800 henkeä, 220 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lahdessa yritys työllistää noin 350 henkeä.

Vuoden 2018 liikevaihto 225 miljoonaa euroa, jossa viidenneksen (37 miljoonan euron) kasvu vuodesta 2017.

Liikevaihdoltaan Peikko kuuluu kymmenen suurimman yrityksen joukkoon Päijät-Hämeessä.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi