Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Glyfosaatin syöpäriskeistä kertovia tutkimuksia määrättiin julkaistavaksi – Hautala:"EU-tuomioistuimen päätös on iso asia"

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) arvioinnin mukaan tuholaistorjunnassa käytetty glyfosaatti ei todennäköisesti aiheuta ihmisille syöpäriskiä, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. LEHTIKUVA / AFP / PHILIPPE HUGUEN

Tunnetun rikkakasvimyrkyn glyfosaatin syöpäriskeistä tehtyjä tutkimuksia on tuotava julkisuuteen, linjasi Euroopan unionin tuomioistuin torstaina. Tuomioistuimen mukaan yrityssalaisuudet eivät riitä salaamisen syyksi, koska kansalaisilla on oikeus saada tietoa.

Glyfosaatin terveysriskeistä on ollut erilaisia arvioita. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) arvioinnin mukaan aine ei todennäköisesti aiheuta ihmisille syöpäriskiä, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. Sen mukaan glyfosaatti tulisi luokitella todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi.

Tuomioistuimen torstaisen päätöksen myötä Euroopan elintarviketurvallisuusviraston on julkaistava tutkimukset, joihin glyfosaatin turvallisuusarviointi perustuu. Ratkaisu annettiin sen jälkeen, kun europarlamentaarikko Heidi Hautala ja kolme muuta vihreää meppiä olivat pyytäneet tuomioistuimelta linjausta.

– Tämä on todella iso asia ja käänteentekevä voitto avoimuudelle, Hautala sanoi.

Glyfosaattia käytetään muun muassa Monsanton Roundup-tuotteissa. Aineen hyväksynnästä on käyty EU:ssa voimakasta keskustelua. Vuoden 2017 lopussa aineelle myönnettiin jatkolupa, joka on voimassa vuoden 2022 loppupuolelle asti.

Suomen Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta.

Myös koko Euroopan parlamentti on vaatinut taustatutkimusten julkisuutta. Meppien mielestä torjunta-aineiden lupamenettelyssä käytettyjen tutkimusten ja lupahakemuksiin liittyvien tietojen pitää olla julkisia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi