Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Lahti Aqua muuttaa pääkonttorinsa naapuritaloon

Lahti Aqua saneeraa valvomorakennustaan Vesijärven satamassa (oik). Pääkonttori muuttaa sinne vuoden kuluttua vanhasta punatiilisestä Tikkulasta. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahti Aqua -yhtiön omistama valvomo- ja huoltorakennus Vesijärven satamassa on ollut talven ajan huputettuna. Suojauksen sisällä tehdään mittavaa remonttia, kun 40-vuotiasta taloa saneerataan yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Työn on määrä valmistua noin vuoden kuluttua. Silloin vesiyhtiö muuttaa sinne myös pääkonttorinsa, joka nyt toimii naapuritalossa Tikkulassa.

– Pääsemme kaupungin vuokratiloista omiin tiloihin, selvittää Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni Lillman.

Rakennushanke ei koske saneerattavan rakennuksen vieressä Kariniemen luolassa toimivaa jätevedenpuhdistamoa, eikä vaikuta puhdistamon toimintaan.

Lillman aloitti Lahti Aquan johdossa kesäkuun alussa, kun aiempi toimitusjohtaja Martti Lipponen jäi eläkkeelle. Lillman toimi aiemmin yhtiön teknisenä johtajana.

Pullottamoa odotetaan

Kaupungin vesiyhtiö rakentaa parhaillaan Kariniemen jätevedenpuhdistamon varapurkuyhteyttä. Putki toimii tarvittaessa varajärjestelmänä, jos kaupungin jätevesitunnelille tapahtuu jotain.

Muulloin putken kautta voidaan johtaa merkittävä määrä keskustan sade- ja sulamisvesiä pois Vesijärvestä Porvoonjokeen.

Lahden Hennalaan on suunniteltu yksityistä vedenpullottamoa. Lahti Aqua on luvannut toimittaa H2O4u Finland -yhtiölle tuhat kuutiota vettä vuorokaudessa, mutta ei muuten ole osallinen hankkeessa. Joulukuussa kumppanit kertoivat, että suunnittelutyö valmistuu tässä kuussa.

Tulos putosi ennätyksestä

Lahti Aquan tulos ei viime vuonna yltänyt aivan edellisen ennätysvuoden tasolle. Sitä selittää muun muassa myydyn veden väheneminen, etenkin teollisuudelle myydyn veden määrä. Hartwallin juomatehdas on vesiyhtiön suurin asiakas.

Tulos verojen jälkeen oli 1,9 miljoonaa euroa (2,7 miljoonaa vuonna 2017). Yhtiö tulouttaa kaupungille suunnitelman mukaisen 400 000 euron osingon.

Yhtiön mukaan Lahden vesihuoltomaksut olivat edelleen 14 prosenttia alle vertailuryhmän keskiarvon.

Lahti Aqua huolehtii noin 145 000 asukkaan vesijohto- ja viemärivedestä. Sen toimialue yltää Iitin rajoilta Hämeenlinnan rajoille. Viimeksi vuoden 2016 alussa asiakkaiksi liittyivät nastolalaiset ja hämeenkoskelaiset.

Asutuksen vedenkäyttö Lahdessa on keskimäärin 125 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. Peseytymisen osuus kulutuksesta on suurin, lähes 40 prosenttia. Wc-käyntien osuus on runsas neljännes, keittiötöiden viidennes ja pyykinpesuun kuluu 13 prosenttia.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi