Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Hallinto-oikeus: Danko Koncarin on tehtävä sakon uhalla julkinen ostotarjous Afarak Groupin osakkeista

Helsingin hallinto-oikeus on perjantaisella ratkaisulla pääosin hylännyt Danko Koncarin vaatimuksen kumota Finanssivalvonnan aiempi päätös.

Finanssivalvonta velvoitti Koncarin sakon uhalla tekemään julkisen ostotarjouksen Afarak Groupin osakkeista. Kroatialainen Danko Koncar on mineraaleja jalostavan erikoismetalliyhtiö Afarak Groupin eli entisen Ruukki Groupin ex-toimitusjohtaja.

Hallinto-oikeus katsoi näytetyksi, että Koncar rinnastui osakkeenomistajaan. Käytännössä kyse oli siitä, pääsikö hän muiden yhtiöiden ja henkilöiden avulla käyttämään määräävää valtaa Afarakissa.

Muille osakkeenomistajille tulee tarjota mahdollisuus luopua omistuksestaan yhtiössä käypään hintaan, kun tietyn omistajan omistus kasvaa yli lain määrittelemän rajan. Oikeuden mukaan vuonna 2009 Koncarin tosiasiallinen määräysvalta kasvoi yli kahden kolmasosan ja hänelle syntyi velvollisuus tehdä julkinen ostotarjous yhtiön osakkeista.

Tarjousvelvollisuutta koskevan sääntelyn tarkoituksena on suojata yhtiön muita osakkeenomistajia tilanteessa, jossa määräysvalta yhtiössä keskittyy yhdelle osakkeenomistajalle.

Vuoden 1989 arvopaperimarkkinalaki kumottiin vuonna 2013. Nykyisin velvollisuus tehdä julkinen ostotarjous syntyy, jos ääniosuus pörssiyhtiöstä kasvaa yli 30:n tai yli 50 prosentin.

Afarakin pörssitiedotteen mukaan Koncar aikoo valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Koncar on myös syytteessä tiedottamisrikoksesta

Koncaria vastaan nostettiin tammikuussa syyte arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta, jonka epäillään tapahtuneen keväällä 2014. Hän on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Koncar toimi eri aikoina vuosina 2008–15 yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Hänen epäiltiin myös syyllistyneen törkeään sisäpiirintiedon väärinkäyttöön Afarakin osakkeilla käydyssä kaupassa, mutta tästä asiasta tehtiin syyttämättäjättämispäätös, eli syyttäjä totesi, ettei rikosepäily täyty.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi