Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Pk-yritysten suhdanneodotukset hiipuneet, mutta kasvuhakuisten yritysten määrä kasvanut

Vientinäkymien heikkeneminen näkyy yritysten odotuksissa, sanoo Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Outi Hongisto. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijäthämäläisten pienten ja keskisuurten yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat vaimentuneet selvästi viime syksystä. Toisaalta kasvuhakuisten yritysten määrä on noussut, ilmenee tiistaina julkistetusta Pk-yritysbarometrista. Päijät-Hämeen pk-yrityksistä 24 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 15 prosenttia uskoo niiden heikkenevän. Päijät-Hämeen pk-yritysten näkemykset ovat tässä samalla tasolla kuin koko maassa.

– Muutokseen vaikuttaa erityisesti vientinäkymien lasku. Päijät-Hämeessä riippuvuus viennin kehityksestä näkyy alueen vastauksissa, toteaa toimitusjohtaja Outi Hongisto Päijät-Hämeen Yrittäjistä.

Myös rakennusinvestointien määrän oletetaan täällä edelleen vähenevän.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kasvuhakuisten yritysten määrä on Päijät-Hämeessä noussut viime syksystä kuusi prosenttiyksikköä. Joko voimakkaasti tai ylipäänsä kasvuun pyrkiviä yrityksiä oli Päijät-Hämeessä 45 prosenttia kyselyn vastaajista. Valtakunnallisella tasolla voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten määrä on pysynyt puolitoista vuotta samana, mutta parin vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna määrä on laskenut.

Kasvuyrityksistä moni kärsii työvoimapulasta. Päijät-Hämeessä 23 prosenttia ilmoittaa työvoiman saatavuuden työllistämisen suurimmaksi yksittäiseksi esteeksi silloin, kun työllistämiselle olisi tarvetta. Valtakunnallisesti vastaava luku on 21 prosenttia.

Jos työvoimaa ei saa, kyselyyn vastanneet yritykset kertoivat ratkovansa ongelmaa hyödyntämällä aiempaa enemmän alihankintaverkostoja sekä koulutussopimuksen tai oppisopimuksen avulla.

Pk-yritysbarometrin teettivät Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Barometriin vastasi 4600 pk-yritystä valtakunnallisesti.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi