Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Talletuksissa reipas kasvu, mutta luottokanta hupeni – Järvi-Hämeen Osuuspankki yli kaksinkertaisti liikevoittonsa

Järvi-Hämeen Osuuspankki aloitti toimintansa vuonna 2015. Päijänteen molemmin puolin toimivan pankin perustajiin kuului myös Hartolan Osuuspankki. Kuva: Sami Lettojärvi

Järvi-Hämeen Osuuspankilla meni viime vuonna hyvin. Liikevoitto kasvoi 2,8 miljoonaan euroon edellisvuoden 1,2 miljoonasta.

Liiketulokseen vaikuttivat kertaluontoiset alaskirjaukset kiinteistöihin, joita kirjattiin yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Ilman alaskirjauksia liikevoitto olisi ollut lähes 4,2 miljoonaa euroa.

Pankki maksoi omistaja-asiakkaille bonuksia lähes 1,2 miljoonaa euroa ja tuotto-osuuksien korkoa 716 000 euroa.

Vuoden lopussa pankilla oli 12 290 omistaja-asiakasta. Määrä kasvoi vuodessa 495:llä.

Asiakkaita on 24 000. Heistä 40 prosenttia asuu toimialueen ulkopuolella.

– Viime vuosi oli kokonaisuutena varsin hyvä, vaikka kasvu jäikin hieman odotetusta. Talletuskanta kasvoi 4,5 prosenttia. Luottoja myönsimme vuoden aikana 58 miljoonaa euroa, mutta silti luottokanta supistui hieman. Velallisten kannalta tilanne on hyvä, sillä korkotaso on edelleen historiallisen alhaalla, kertoo toimitusjohtaja Teemu Sarhemaa.

Hän neuvoo kuitenkin suojaamaan lainoja korkokatolla tai kiinteällä korolla, koska korkotaso ei loputtomiin pysy näin alhaalla.

Pankin luottokanta oli vuoden lopussa lähes 277 miljoonaa euroa ja talletuskanta lähes 332 miljoonaa euroa.

Järvi-Hämeen Osuuspankin vakavaraisuus ylitti 72 prosenttia, ja pankin omien varojen määrä nousi 78 miljoonaan euroon. Pankin riskitilanne ja luottosalkun laatu on pysynyt hyvänä.

– Erityisesti yritysrahoitus sitoo vakavaraisuutta. Paikallisena pankkina koemme velvollisuudeksemme rahoittaa taloudellisesti kannattavia ja järkeviä investointeja. Meidän perustehtävä on luoda asiakkaillemme menestyksen edellytyksiä, toteaa Sarhemaa.

Pankilla oli vuonna 2018 keskimäärin 29 työntekijää, yhdeksän vähemmän kuin vuotta aiemmin. Henkilömäärä väheni pankin käytyä yt-neuvottelut ja supistettua aukioloaikoja.

Järvi-Hämeen Osuuspankki kasvaa huhtikuun lopussa Kalkkisten Osuuspankin sulautuessa. Sulautumissopimus hyväksyttiin joulukuussa.

Päijänteen molemmin puolin toimivan Järvi-Hämeen OP-Kiinteistökeskuksen viime vuosi sujui varsin hyvin ja myytävien kohteiden määrä on kasvanut vauhdilla.

– Välitimme viime vuonna reilusti enemmän kohteita kuin edellisvuotena ja asiakkaat ovat ottaneet meidät omakseen. Varsinkin vapaa-ajanasuntojen kauppa kävi kohtuullisen hyvin, kertoo myyntipäällikkö Jari Vinko. Viime vuonna käynnistynyt vuokravälitys oli suosittua, ja vuokra-asuntojen kysyntä yllättävänkin hyvä, hän lisää.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi