Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Talous

Kilpailuvirasto: OP:n bonusohjelma ei rajoittanut kilpailua merkittävästi

Selvitysten taustalla oli vakuutusyhtiö Ifin tekemä toimenpidepyyntö. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) antoi tänään päätöksensä suomalaista finanssialaa viime vuodet kuohuttaneessa kiistassa. Selvityksissä ei löytynyt näyttöä sille, että OP:n bonusohjelma rajoittaisi vahinkovakuutusmarkkinoiden kilpailua merkittävästi.

Päätöksellä ei ole välittömiä vaikutuksia tavallisen pankki- ja vakuutusasiakkaan arkeen, finanssialalle tai yleisemmin osuustoimijoihin.

Sanomistakin KKV:lla kuitenkin oli. Viraston mukaan verotussäännöksiä olisi syytä muuttaa kilpailuneutraaliksi niin, että bonusjärjestelmän verokohteluun ei enää vaikuttaisi asiakkaan mahdollisuus nostaa bonukset rahana.

Vaihtoehtoisesti olisi KKV:n mukaan syytä harkita, onko vakuutusmaksuja ylipäätään syytä rinnastaa palvelumaksuihin.

Selvitysten taustalla oli Sammon finanssileiriin kuuluvan vakuutusyhtiö Ifin tekemä toimenpidepyyntö, jonka mukaan OP:n menettely on rajoittanut kilpailua vahinkovakuutusmarkkinoilla. Kiista viilensi perusteellisesti isojen finanssileirien OP:n ja Sammon välit.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtajan Kirsi Leivon mukaan viraston asia on ollut arvioida, mikä asiassa on oikein kuluttajien ja kansantalouden kannalta.

– Jotta kyseessä olisi voitu katsoa olevan määräävän aseman väärinkäyttö, KKV:n olisi pitänyt osoittaa, että alennusten myöntäminen kuluttajille on haitaksi kuluttajille, Leivo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Bonukset suoraan lainamarginaaliin?

KKV kuitenkin katsoo bonusjärjestelmässä olevan ongelmia kuluttajien kannalta.

– Kuluttajien olisi hyvä tiedostaa, miten vaikeaa bonuksen todellisen vaikutuksen arviointi on verrattaessa kilpailevia asuntolaina- ja vakuutustarjouksia, Leivo sanoi.

Hänen mukaansa bonusjärjestelmä ei ole myöskään ongelmaton kilpailevien vakuutusyhtiöiden kannalta.

– Verokohtelu ei ole kilpailuneutraali, vaan se suosii OP:ta. Olemme keskustelleet tästä verottajan kanssa, Leivo sanoi.

Hänen mukaansa asiaan ei ole saatu muutosta näiden keskustelujen tuloksena. Seuraavaksi on tarkoitus keskustella valtiovarainministeriön kanssa.

– Harkitaan myös sitä, että tehdään aloite lainsäädännön muuttamiseksi. Verolainsäädäntö olisi syytä muuttaa kilpailuneutraaliksi, Leivo sanoi.

Vuonna 2011 bonusjärjestelmän verovapauden edellytykseksi asetettiin se, ettei bonuksia voinut enää nostaa rahana. Virasto nosti nyt siis esiin, että verotussäännöksiä olisi syytä muuttaa kilpailuneutraaliksi niin, että bonusjärjestelmän verokohteluun ei enää vaikuttaisi asiakkaan mahdollisuus nostaa bonukset rahana. Leivon mukaan vaihtoehto on palata tilanteeseen, joka oli ennen vuotta 2011.

– Jos ihminen saisi ottaa rahana myös nämä bonukset, siinä tilanteessa bonuksista pitäisi maksaa pääomatulovero, mutta se ei tarkoittaisi sitä, että koko bonusjärjestelmä muuttuu verolliseksi, Leivo sanoi.

KKV:n mukaan vaihtoehtoisesti voisi myös harkita, onko vakuutusmaksuja ylipäätään syytä rinnastaa palvelumaksuihin.

– Jolloin OP:n bonukset täytyisi kohdistaa jonnekin muualle, kuten esimerkiksi palvelumaksujen lisäksi vaikka lainamarginaaliin suoraan, Leivo sanoi.

Ei laajempaa vaikutusta osuustoimintaan

OP:n ohella osuustoiminnalla on vahva jalansija Suomessa, esimerkiksi kaupassa S-ryhmäl . Matkan varrella bonuskiista on herättänyt keskustelua osuustoiminnasta laajemminkin. STT:n kysyessä asiasta Leivo sanoi, ettei hänen nähdäkseen päätöksellä ole vaikutusta muihin osuustoiminnallisiin toimijoihin.

– Kilpailulainsäädäntö koskee kaikkia yritysmuotoja samalla tavalla, ja osuustoiminnallinen yritys voi aina antaa alennuksia. Kysymys on siitä, ettei niitä pidä antaa sellaisella tavalla, että se olisi määräävän aseman väärinkäyttöä. Aina löytyy tapa antaa näitä alennuksia niin, ettei ole kysymys väärinkäytöstä, Leivo sanoi.

Valituksia ei nähtäne

Viraston päätöksestä on mahdollista valittaa markkinaoikeuteen, joka päättää, tutkiiko valituksen vai ei. Tämän päivän kommenttien perusteella valitusaikeita ei näyttäisi olevan.

OP:n vähittäispankkitoiminnasta vastaava liiketoimintajohtaja Harri Nummela kommentoi päätöstä sanomalla, että OP:n toiminta on todettu kilpailulainsäädännön mukaiseksi. Hänen mukaansa oli hyvä, että asian selvitys sai päätöksensä. Täysin suoraa kantaa Nummela ei ottanut vielä valittamiseen.

– Kun selvitys jää sikseen, ei ymmärrykseni mukaan ole mitään mistä valittaa, Nummela sanoi.

Hänen mukaansa päätös ei aiheuta muutoksia OP:n asiakkaille ja OP:n bonusjärjestelmä jatkuu ennallaan.

Ifin Suomen henkilöasiakkaista vastaavan maajohtajan Timo Harjun mukaan If on tyytyväinen KKV:n linjaukseen. Hänen mukaansa If ei ole valittamassa päätöksestä.

– Meille Ifissä on tärkeää, että kaikki toimijat vakuutusmarkkinoilla toimivat samanlaisten sääntöjen kanssa. Se, että KKV lähti tätä asiaa tutkimaan, oli meille itse asiassa voitto, Harju sanoi STT:lle.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi